Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q81.
Which alkaline earth metal are more abundant in nature ?
1) Magnesium and calcium 2) Radium and Mercury
3) Dolomite and Barytes 4) Gypsum and Dolomite
5)None of these
Answer : Magnesium and calcium
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q82.
When temperature of a semiconductor is raised ,what would happen  in its energy gap ?
1) increases 2) decreases
3) remains same 4) may increase or decrease
5)None of these
Answer : decreases
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q83.
Which of the following are produced by oscillating electromagnetic oscillators of high frequency through electromagnetic radiations ?

1) IR radiations 2) Micro waves
3) Radio waves 4) Y rays
5)None of these
Answer : Micro waves
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q84.
Which one of the following is not a disease caused by virus ?
1) Bird-flu 2) Chickenpox
3) Cholera 4) Dengue
5)None of these
Answer : Cholera
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q85.
Detergents used for cleaning clothes and utensils contain which of the following elements ?
1) Sulphates 2) Nitrates
3) Sulphonates 4) Bismuthates
5)None of these
Answer : Sulphonates
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q86.
Which one of the following taxes is not shared by the Central Government with the states ?
1) Union Excise Duties 2) Customs Duty
3) Income Tax 4) Estate Duty
5)None of these
Answer : Customs Duty
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q87.
Which of the following compounds found in all the living organisms, are rich in phosphorus? 
1) Carbohydrates 2) Fats
3) Nucleic Acid 4) Proteins
5)None of these
Answer : Nucleic Acid
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q88.
Which of the following compounds found in all the living organisms, are rich in phosphorus? 
1) Carbohydrates 2) Fats
3) Nucleic Acid 4) Proteins
5)None of these
Answer : Nucleic Acid
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q89.
Which of the following is not one of the features of India's economic planning ?
1) Limited Centralisation 2) Planning of imperative nature
3) Democratic Solution 4) Planning of imperative nature
5)None of these
Answer : Planning of imperative nature
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q90.
Which of the following devotional saint had cobbler by profession ?
1) Raidas 2) Tulsidas
3) Malukdas 4) Surdas
5)None of these
Answer : Raidas
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call