General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q471. | Ankaleshawar in India is known for the production of |
| 1) | Bauxite | 2) | Petroleum |
| 3) | Iron Ore | 4) | coal |
Answer : Petroleum
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q472. | The tropic of cancer does not passes through which of his following states ? |
| 1) | Gujurat | 2) | Orissa |
| 3) | Tripura | 4) | West Bengal |
Answer : Orissa
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q473. | Rana Pratap Sagar plant (Rajsthan) is associated with- |
| 1) | Nuclear power plant | 2) | Solar Energy |
| 3) | Hydroelectricity | 4) | Irrigation |
Answer : Hydroelectricity
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q474. | The foreign traveller who visited India during Vijayanagar period was |
| 1) | Nicolo Conti | 2) | Fa-hien |
| 3) | Yuan Chwang | 4) | Megasthenes |
Answer : Nicolo Conti
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q475. | Charaka was the famous court physician of which of the following emperor ? |
| 1) | Chandragupta Maurya | 2) | Ashoka |
| 3) | Harsha | 4) | Kanishka |
| 5) | None of these | ||
Answer : Kanishka
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q476. | The first political organisation established in India in 1838 was known as |
| 1) | Bengal-British India Society | 2) | Zamindari Association |
| 3) | Settlers Association | 4) | British India Society |
Answer : Zamindari Association
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q477. | Who build the " Tower of Victory " (Vijay Stambha) in the Chittor fort ? |
| 1) | Rana Sanga | 2) | Ranat Pratap Singh |
| 3) | Rana Ratan Singh | 4) | Rana Kumbha |
| 5) | None of these | ||
Answer : Rana Kumbha
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q478. | Who among the following was the founder of "Rashtrakuta" dynasty ? |
| 1) | Dhurva | 2) | Krishna-I |
| 3) | Dantidurga | 4) | Harshavardhan |
| 5) | None of these | ||
Answer : Dantidurga
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q479. | Who among the following is called the "Father of Ayurveda" ? |
| 1) | Manu | 2) | Lukman |
| 3) | Aswani Kumar | 4) | Charaka |
Answer : Charaka
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q480. | Who was the Hindu king shown playing on the Veena, on ancient coins? |
| 1) | Samudragupta | 2) | Chandragupta |
| 3) | Harshavardhan | 4) | Vikramaditya |
Answer : Samudragupta
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer