Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q51.
Who among the following was responsible for the integration of Indian princely states ?
1) Jawaharlal Nehru 2) C. Rajagopalachari
3) Lord Mountbatten 4) Sardar Vallabhbhai Patel
5)None of these
Answer : Sardar Vallabhbhai Patel
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q52.
Who among the following ruler build the famous Kailasa temple at Ellora ?
1) Govind-III 2) Dantidurga
3) Amoghavarsha 4) Krishna
5)None of these
Answer : Krishna
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q53.
The Headquarters of OPEC (Organisation of Petroleum Exporting Countries) is located at  which city ? 
1) Vienna 2) Kuwait City
3) Algeria 4) Tehran
5)None of these
Answer : Vienna
Explanation : Vienna is the capital of Austria
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q54.
Which of the following terms is used in the game of Cricket ? 
1) Heave 2) Smash
3) Silly Point 4) Grand Slam
5)Tee
Answer : Silly Point
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q55.
Which of the following Cups/Trophies is associated with the game of Lawn Tennis ?
1) FIFA Cup 2) Champions Trophy
3) Ranji Trophy 4) Subroto Cup
5)Davis Cup
Answer : Davis Cup
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q56.
Which among the following schemes of the Government was launched with an objective of a slum free India ?
1) Indira Awas Yojana 2) Rajiv Awas Yojana
3) Ambedkar Awas Yojana 4) Gruhalaxmi Scheme
5)None of these
Answer : Rajiv Awas Yojana
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q57.
In which year , the Foreign Exchange Management Act (FEMA) came into force,replacing Foreign Exchange Regulatory  Act (FERA) ?
1) 1982 2) 1988
3) 1992 4) 2000
5)None of these
Answer : 2000
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q58.
Which among the following is India’s first Oil refinery ?
1) Guwahati Refinery 2) Vishakhapatnam Refinery
3) Digboi Refinery 4) Barauni Refinery
5)None of these
Answer : Digboi Refinery
Explanation : Digboi Refinery is located in Assam. 
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q59.
Who among the following is the only finance minister of India to present the Union budget on his birthday ?
1) Manmohan Singh 2) Morarji Desai
3) Yahshant Sinha 4) Jaswant Singh
5)None of these
Answer : Morarji Desai
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q60.
Which among the following is the deepest land-locked and protected port of India ?
1) Paradeep Port 2) Madras Port
3) Calcutta Port 4) Vishakhapatnam Port
5)None of these
Answer : Vishakhapatnam Port
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call