General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12345Next

Q1.
Which of the following is an instrument of qualitative credit control in India ?
1) Open market operations 2) Credit rationing
3) Change in reserve ratio 4) Bank rate policy
5)None of these
Answer : Credit rationing
View Answer

Q2.
Which one of the following types of unemployment is common in Indian agriculture ?
1) Frictional 2) Structural
3) Disguised 4) Seasonal
5)None of these
Answer : Disguised
View Answer

Q3.
Which of the following is the best expression  of  a rolling plan refers to a plan ?
1) Does not change its targets every year 2) Changes its allocations every year
3) Changes its allocations and targets every year 4) Changes only its targets every year
5)None of these
Answer : Changes its allocations and targets every year
View Answer

Q4.
Which of the following Banks/ financial institution  launched "Kisan Credit Card" for the first time in India ? 
1) NABARD 2) RBI
3) SIDBI 4) SEBI
Answer : NABARD
View Answer

Q5.
Which among the following schemes of the Government was launched with an objective of a slum free India ?
1) Indira Awas Yojana 2) Rajiv Awas Yojana
3) Ambedkar Awas Yojana 4) Gruhalaxmi Scheme
5)None of these
Answer : Rajiv Awas Yojana
View Answer

Q6.
In which year , the Foreign Exchange Management Act (FEMA) came into force,replacing Foreign Exchange Regulatory  Act (FERA) ?
1) 1982 2) 1988
3) 1992 4) 2000
5)None of these
Answer : 2000
View Answer

Q7.
Which among the following taxes is not levied in India as of now__:
1) Capital Gains Tax 2) Dividend Distribution Tax
3) Minimum Alternative Tax 4) Estate Duty
5)None of these
Answer : Estate Duty
View Answer

Q8.
Which one of the following taxes is not shared by the Central Government with the states ?
1) Union Excise Duties 2) Customs Duty
3) Income Tax 4) Estate Duty
5)None of these
Answer : Customs Duty
View Answer

Q9.
Which of the following compounds found in all the living organisms, are rich in phosphorus? 
1) Carbohydrates 2) Fats
3) Nucleic Acid 4) Proteins
5)None of these
Answer : Nucleic Acid
View Answer

Q10.
Which of the following compounds found in all the living organisms, are rich in phosphorus? 
1) Carbohydrates 2) Fats
3) Nucleic Acid 4) Proteins
5)None of these
Answer : Nucleic Acid
View Answer

Previous12345Next