Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
What is name of the indigenous Light Combat Helicopter (LCH) inducted into the Indian Air Force and Army ?
1) Prachand 2) Rudra
3) Dhruv 4) Cheetah
5)None of these
Answer : Prachand
Explanation :

1) Prachand
It is developed by Hindustan Aeronautics Limited (HAL), 'Prachand' is India's first multi-role Light
Combat Helicopter (LCH). It is designed uniquely for high-altitude deployment in mountain warfare scenarios like
Siachen.

🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q12.
The 'PINAKA' system developed by DRDO falls under which weapon category ?
1) Multi-barrel Rocket Launcher System 2) Unmanned Combat Aerial Vehicle (UCAV)
3) Main Battle Tank Active Protection System 4) Air-to-Surface Anti-radiation Missile
5)None of these
Answer : Multi-barrel Rocket Launcher System
Explanation :

PINAKA is a native multi-barrel rocket launcher (MBRL) system developed by DRDO for the Indian Army. It is highly valued for high-volume precision salvo firing capabilities over extended tactical ranges.

🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q13.
The European Union (EU) consists of how many member states.
1) 25 2) 26
3) 27 4) 29
5)None of these
Answer : 27
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q14.
Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British Rule? 1. Lord Cornwallis 2. Alexander Reed 3. Thomas Munro Select the correct answer using the code given below:
1) 1 only 2) 1 and 3 only
3) 2 and 3 only 4) 1, 2 and 3
5)None of these
Answer : 2 and 3 only
Explanation :

In the British territories in the south a new system that was devised came to be known as the ryotwar (or ryotwari ). 

It was tried on a small scale by Captain Alexander Reed in some of the areas that weretaken over by the Company after the wars with Tipu Sultan. Subsequently developed by Thomas Munro, this system was gradually extended all over south India. Lord Cornwallis was asscoiated with Zamindari/ Permanent Settlement.

🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q15.
Which of the following is correct about the staple commodities of export by the English East Indian Company from Bengal in the middle of the 18th century ?
1) Raw cotton, oil-seeds and opium 2) Sugar, salt, zinc and lead
3) Copper, silver, gold, spices and tea 4) Cotton, silk, saltpeter and opium
5)None of these
Answer : Cotton, silk, saltpeter and opium
Explanation :

Indian trade and commerce was expanded in the 17th century due to political stability of the Mughal empire and Mughal policies that helped in the commercialization of the economy or the growth of money economy. During the 17th century India exported the following items to the outside world: Foodstuffs such as sugar, rice etc. Indian textiles was in great demand like raw silk. Indigo, Sugarcane, Cotton, Saltpeter.

The best quality of saltpeter was found in Bihar. India exported the saltpetre to the outside world. Saltpetre supplemented the European sources of gunpowder. India imported certain metals such as tin and copper as the production of these articles were insufficient. Certain spices for food and medicinal purposes, war horses and luxury items such as ivory were also imported.

🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q16.
Which of the following is an instrument of qualitative credit control in India ?
1) Open market operations 2) Credit rationing
3) Change in reserve ratio 4) Bank rate policy
5)None of these
Answer : Credit rationing
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q17.
Which one of the following types of unemployment is common in Indian agriculture ?
1) Frictional 2) Structural
3) Disguised 4) Seasonal
5)None of these
Answer : Disguised
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q18.
Which of the following is the best expression  of  a rolling plan refers to a plan ?
1) Does not change its targets every year 2) Changes its allocations every year
3) Changes its allocations and targets every year 4) Changes only its targets every year
5)None of these
Answer : Changes its allocations and targets every year
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q19.
Which one of the following is correct ?
         Player    —                 Sport
(A) Jeev Milkha Singh —  Tennis
(B) Jhulan Goswami —  Cricket
(C) Baichung Bhutia —   Hockey
(D) Pankaj Advani         —  Badminton

1) A 2) B
3) C 4) D
Answer : B
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q20.
Who amongst the following is not the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
1) Abhinav Bindra 2) Virendra Sehwag
3) Sushil Kumar 4) MotM. C. Marykomher Teresa
5)None of these
Answer : Virendra Sehwag
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call