Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q371.
Which one of the following duties is not performed by Comptroller and Auditor general of India ? 
1) To audit and report on all expenditure from the Consolidated Fund of India 2) To audit and report on all expenditure from the Contingency Funds and Public Accounts
3) To audit and report on all trading, manufacturing, profit and loss accounts 4) To control the receipt and issue of public money, and to ensure that the public revenue is lodged in the exchequer
Answer : To control the receipt and issue of public money, and to ensure that the public revenue is lodged in the exchequer
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q372.
Which Article of the Constitution provides that it shall be the endeavour of every state to provide adequate facility for instruction in the mother tongue at the primary stage of education? 
1) Article 349 2) Article 350
3) Article 350-A 4) Article 351
Answer : Article 350-A
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q373.
Which of the following is the primary function of the Finance Commission in India ?
1) distribution revenue between the Centre and the States 2) prepare the Annual Budget
3) advise the President on financial matters 4) allocate funds to various ministries of the Union and State Governments
Answer : advise the President on financial matters
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q374.
An amendment to the Constitution of India can be initiated by the
1. LokSabha 
2. RajyaSabha
3. State Legislature 
4. President 
1) 1 alone 2) 1 and 2
3) 1, 2 and 3 4) 2, 3 and 4
Answer : 1 and 2
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q375.
Which of the following is recognises by the Constitution of India ?
1) only religious minorities 2) only linguistic minorities
3) religious and linguistic minorities 4) religious, linguistic and ethnic minorities
Answer : religious and linguistic minorities
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q376.
Which one of the following schedules of the Constitution of India contains provisions regarding anti-defection Act ?  

1) Second Schedule 2) Fifth Schedule
3) Eighth Schedule 4) Tenth Schedule
Answer : Tenth Schedule
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q377.
Which of the following are/is stated in the Constitution of India? 
1. The President shall not be a member of either House of Parliament
2. The Parliament shall consist of the President and two Houses 
1) Neither 1 nor 2 2) 1 alone
3) 2 alone 4) Both 1 and 2
Answer : Both 1 and 2
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q378.
If the Prime Minister of India belonged to the Upper House of Parliament -
1) he will not be able to vote in his favour in the event of a no-confidence motion 2) he will not be able to speak on the budget in the Lower House
3) he can make statements only in the Upper House 4) he has to become a member of the Lower House within six months after being sworn in as the Prime Minister
Answer : he will not be able to vote in his favour in the event of a no-confidence motion
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q379.
Which one of the following is part of the electoral college for the President but does not forum for his impeachment ? 

1) Lok Sabha 2) Rajya Sabha
3) State Legislative Councils 4) State Legislative Assemblies
Answer : State Legislative Assemblies
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q380.
Which one of the following is not explicitly stated in the Constitution of India but followed as a convention ? 
1) The Finance Minister is to be a Member of the Lower House 2) The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House
3) All the parts of India are to be represented in the Councils of Ministers 4) In the event of both the President and the' Vice-President demitting office simultaneously before the end of the tenure the Speaker of the Lower House of the Parliament will officiate as the Presiden
Answer : The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call