Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q391.
Which of the following states has the largest representation in the Lok Sabha ?
1) Rajasthan 2) Maharashtra
3) Uttar Pradesh 4) Madhya Pradesh
Answer : Uttar Pradesh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q392.
Which of the following is correct ?
1) All the members of the Rajya Sabha are elected by State Legislative Assemblies 2) Only a member of the Rajya Sabha can contest for the office of the Vice-President
3) While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting 4) The Constitution explicitly prohibits the appointment of a nominated member of the Rajya Sabha to the post of a Minister
Answer : While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q393.
The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are -
1) 2 2) 3
3) 4 4) 5
Answer : 2
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q394.
In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament -
1) A special Parliamentary Committee is formed to resolve the situation 2) The Prime Minister intervenes
3) The President casts a deciding vote 4) A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened
Answer : A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q395.
The Union Territories get representation in-
1) Lok Sabha 2) Rajya Sabha
3) Both Houses of Parliament 4) None of these
Answer : Both Houses of Parliament
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q396.
In the case of a deadlock between the two Houses of the Parliament, the joint sitting is presided over by the -
1) President 2) Vice-President
3) Speaker of Lok Sabha 4) Member of the Lok Sabha specifically elected for the purpose
Answer : Member of the Lok Sabha specifically elected for the purpose
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q397.
Which of the following is not a Standing Committee of the Parliament ? 
1) Committee on Welfare of SC's and ST's 2) Committee on Public Undertakings
3) Committee on Public Accounts 4) Estimates Committee
Answer : Committee on Welfare of SC's and ST's
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q398.
A bill for alteration of boundaries of states shall not be introduced in the Parliament without the recommendation of -
1) Supreme Court 2) The presiding officers of both Houses of Parliament
3) President 4) The legislatures of the states concerned
Answer : The legislatures of the states concerned
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q399.
When can the Speaker exercise his right to vote in the House ? 
1) Whenever he desires 2) Whenever the House desires
3) Only in the event of equality of votes 4) Whenever his party directs
Answer : Only in the event of equality of votes
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q400.
Which zodiac sign has a lion as its symbol ? 
1) Taurus 2) Aries
3) Leo 4) Cancer
Answer : Leo
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call