Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q381.
Article 156 of the Constitution of India provides that a Governor shall hold office for a term of five year from the date on which he enters upon his office. Which of the following can be deduced from this?
1. No Governor can be removed from office till the completion of his term
2. No Governor can continue in office beyond a period of five years 

1) 1 only 2) 2 only
3) Both 1 and 2 4) Neither 1 nor 2
Answer : Neither 1 nor 2
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q382.
Which of the following are matters on which a constitutional amendment is possible only with the ratification of the legislature of not less than one-half of the states?
1. Election of the President
2. Representation of states in Parliament
3. Any of the Lists in the 7th Schedule
4. Abolition of the Legislature Council of a State 
1) 1, 2 and 3 2) 1, 2 and 4
3) 1, 3 and 4 4) 2, 3 and 4
Answer : 1, 2 and 3
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q383.
Which of the following is/are extra-constitutional and extralegal device(s) for securing cooperation and coordination between the States in India? 
1. The National Development Council
2. The Governor's Conference
3. Zonal Councils
4. Inter-State Council 
1) 1 and 2 2) 3 and 4
3) 4 only 4) 1,3 and 4
Answer : 1 and 2
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q384.
With reference to Indian Parliament, which one of the following is not correct ? 

1) No Money Bill can be introduced except on the recommendation of the President 2) The Appropriation Bill must be passed by both the Houses of Parliament before it can be enacted into law
3) Finance Bill is required for proposing new taxes but no another Bill/Act is required for making changes in the rates of taxes which are already under operation 4) No money shall be withdrawn from the Consolidated Fund of India except under the appropriation made by the Appropriation Act
Answer : Finance Bill is required for proposing new taxes but no another Bill/Act is required for making changes in the rates of taxes which are already under operation
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q385.
Who among the following decides whether particular bill is a Money Bill or not ? 
1) Speaker of Lok Sabha 2) Chairman of Rajya Sabha
3) President 4) Finance Minister
Answer : Speaker of Lok Sabha
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q386.
Which of the following is the Criterion for a regional party to be recognized as a national party ? 
1) To be recognized in at least 4 states 2) To get l/10th of the seats in the Parliament
3) To be recognized in at least 3 states 4) To get l/10th of the seats in Lok Sabha
Answer : To be recognized in at least 3 states
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q387.
Who administes the oath of office to the President ? 
1) Speaker of Lok Sabha 2) Vice President
3) Prime Minister 4) Chief Justice of India
Answer : Chief Justice of India
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q388.
Which of the following post  of India does not mention in Constitution  ?
1) The Deputy Chairman of the Rajya Sabha 2) The Deputy Prime Minister
3) The Deputy Speaker of the Lok Sabha 4) The Deputy Speaker of the State Legislative Assemblies
Answer : The Deputy Prime Minister
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q389.
Which of the following non-members of Parliament has the right to address it ? 
1) Solicitor-General of India 2) Chief Justice of India
3) Attorney General of India 4) Chief Election Commissioner
Answer : Attorney General of India
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q390.
In the absence of the Speaker and the Deputy Speaker, who presides over the deliberations of the Lok Sabha ? 
1) Prime Minister 2) Home Minister
3) Oldest member of the House 4) One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker
Answer : One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call