Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q361.
The largest cell in the human body is - 
1) Nerve cell 2) Muscle cell
3) Liver cell 4) Kidney cell
Answer : Nerve cell
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q362.
Lichens are formed due to the symbiotic association of - 
1) moss and fungi 2) bacteria and fungi
3) algae and fungi 4) None of these
Answer : algae and fungi
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q363.
Insects form the largest class of animals living on land and sea. They are grouped into -

1) 22 orders 2) 26 orders
3) 29 orders 4) 32 orders
Answer : 29 orders
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q364.
Which of the following statements is true for planktons ?
1) They live on the surface of lake water 2) They live on the bottom of lakes
3) They live on the plants growing in water 4) They live in the water column
Answer : They live on the bottom of lakes
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q365.
Which of the following has the smallest egg ?
1) Ostrich 2) Homo sapiens
3) Pigeon 4) Humming bird
Answer : Pigeon
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q366.
The population of which of the following is maximum on the earth ?
1) Reptiles 2) Fishes
3) Birds 4) Beetles
Answer : Beetles
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q367.
Which of the following  are homologous to Poison glands of snakes ?
1) sebaccous glands of mammals 2) salivary glands of vertebrates
3) electric organs of fishes 4) stings of rays
Answer : salivary glands of vertebrates
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q368.
The phylum chordata is characterised by the presence of -
1) spinal cord 2) notochord
3) nerve chord 4) None of these
Answer : None of these
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q369.
Which of the following activities is suppressed by the presence of auxins in plants ?
1) Growth of lateral buds 2) Cell division
3) Root initiation 4) Development of fleshy fruits
5)None of these
Answer : Root initiation
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q370.
Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India ? 
1) It lists the distribution of powers between the Union and the states 2) It contains the languages listed in the Constitution
3) It contains the languages listed in the Constitution 4) It allocates seats in the Council of States
Answer : It allocates seats in the Council of States
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call