Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q341.
While estimating the national income, which of the following is not taken into account ?
1) Services of a teacher 2) Services of a doctor
3) Services of a housewife 4) Services of a maidservant
Answer : Services of a housewife
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q342.
Which two of the following taxes are indirect taxes ?
1) sales-tax and income-tax 2) income tax and wealth tax
3) sales tax and excise duty 4) Income tax and excise duty
Answer : sales tax and excise duty
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q343.
Which of the following is not one of the features of India's economic planning ?
1) Limited Centralisation 2) Planning of imperative nature
3) Democratic Solution 4) Planning of imperative nature
Answer : Planning of imperative nature
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q344.
Which of the following means Deficit Financing ?

1) Government expenditure minus revenue receipts 2) Government expenditure minus borrowing
3) Budget deficit minus borrowing and liabilities 4) Budget deficit
Answer : Government expenditure minus revenue receipts
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q345.
Which of the following is the best expressions of Fiscal deficit in the budget ?      
1) Revenue deficit plus the net borrowings of the government 2) Budgetary deficit plus the net borrowings of the government
3) capital deficit plus revenue deficit 4) primary deficit minus capital deficit
Answer : Budgetary deficit plus the net borrowings of the government
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q346.
Which of the following is not an objective of the monetary policy of the RBI ?
1) Direct credit in desirable direction 2) Boost economic development
3) Ensure social justice 4) Control inflationary pressure
Answer : Ensure social justice
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q347.
The situation with increasing unemployment and inflation is termed as -
1) hyperinflation 2) galloping inflation
3) stagflation 4) reflation
Answer : stagflation
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q348.
Which of the element is not found in blood  ?
1) iron 2) copper
3) chromium 4) magnesium
Answer : chromium
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q349.
Scratching eases itching because-
1) it suppresses the production of enzymes which cause itching 2) it kills germs
3) it removes the outer dust in the skin 4) it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic chemicals
Answer : it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic chemicals
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q350.
The gland, which in relation to body size is largest at birth and then gradually shrinks after puberty, is ?

1) Thyroid 2) Pituitary
3) Thymus 4) Adrenal
Answer : Thymus
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call