Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q331.
What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian National Congress? 
1) Congress Socialist Party 2) Forward Bloc
3) Indian National Conference 4) Swaraj Party
Answer : Forward Bloc
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q332.
In whose court was a Chinese embassy sent by T'ang Emperor ?
1) Rajaraja I 2) Rajendra I
3) Harsha 4) Parantaka I
5)None of these
Answer : Harsha
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q333.
Tripitakas are the Sacred books of the-
1) Jains 2) Hindus
3) Muslims 4) Buddhists
5)None of these
Answer : Buddhists
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q334.
Raja Rammohan Roy organized a historic agitation against the -
1) Caste system 2) Evil custom of sati
3) Degrading position of women in society 4) Practice of superfluous religious rituals
5)None of these
Answer : Evil custom of sati
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q335.
Which one of the statements below explains the external economies of scale ?
1) Starting a computer firm in a Techno Park to avail the expertise 2) Expanding firms employing specialist accountants, lawyers and managers
3) A manufacturer spreading the research and development cost over the output 4) A major supermarket gaining bulk discounts on direct purchase
Answer : A manufacturer spreading the research and development cost over the output
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q336.
Which one of the following is the main factors that led to rapid expansion of Indian exports ?
1) imposition of import duties 2) liberalization of the economy
3) recession in other countries 4) diversification of export
Answer : imposition of import duties
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q337.
Which of the one of  following is the disadvantages of the Wholesale Price Index in India ?
1) It does not cover the services sector 2) It is not available for individual commodities
3) It is available only on monthly basis 4) It is available only at constant prices
Answer : It does not cover the services sector
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q338.
While estimating the national income, which of the following is not taken into account ?
1) Services of a teacher 2) Services of a doctor
3) Services of a housewife 4) Services of a maidservant
Answer : Services of a housewife
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q339.
While estimating the national income, which of the following is not taken into account ?
1) Services of a teacher 2) Services of a doctor
3) Services of a housewife 4) Services of a maidservant
Answer : Services of a housewife
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q340.
Which tax is not levied by the Central Government ?
1) Wealth Tax 2) Professional Tax
3) Income Tax 4) Excise Tax
Answer : Professional Tax
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call