Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q311.
Which one of the following rivers does not originate in India ? 
1) Beas 2) Chonab
3) Ravi 4) Sutlej
Answer : Sutlej
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q312.
In which one of the following places is the Shompen tribe found? 

1) Nilgiri Hills 2) Nicobar Islands
3) Spiti Valley 4) Lakshadweep islands
Answer : Nicobar Islands
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q313.
When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What is the main reason for this colour ? 
1) Abundance of magnesium 2) Abundance of phosphates
3) Accumulated humus 4) Presence of ferric oxides
Answer : Presence of ferric oxides
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q314.
In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port ? 
1) Kochi (Cochin) 2) Dahej
3) Paradip 4) New Mangalore
Answer : Dahej
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q315.
In which one of the following States has India's largest private sector sea port been commissioned recently?  
1) Andhra Pradesh 2) Karnataka
3) Kerala 4) Tamil Nadu
Answer : Andhra Pradesh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q316.
In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland ?  
1) Gujarat 2) Haryana
3) Madhya Pradesh 4) Rajasthan
Answer : Rajasthan
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q317.
Which among the following National Highway routes is the longest ? 

1) Agra-Mumbai 2) Chennai-Thane
3) Kolkata-Hajira 4) Varanasi- Kanyakumari
Answer : Varanasi- Kanyakumari
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q318.
Lake Sambhar is nearest to which one of the following cities of Rajasthan ?  
1) Bharatpur 2) Jaipur
3) Jodhpur 4) Udaipur
Answer : Jaipur
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q319.
Which one of the following statements is not correct ? 
1) The Western Ghats are relatively lower in their northern region. 2) The Anai Mudi is the highest peak in the Western Ghats.
3) Tapi river lies to the South of Satpura 4) The Narmada and the Tapti river valleys are said to be old rift valleys.
Answer : The Western Ghats are relatively lower in their northern region.
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q320.
Gandhi Sagar Dam is a part of which one of the following?
1) Chambal Project 2) Kosi Project
3) Damodar Valley Projec 4) Bhakra Nangal Project
5)None of these
Answer : Chambal Project
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call