Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q301.
A substance which radiates light when heated to a high temperature is said to be - 
1) Fluorescent 2) Incandescent
3) Luminescent 4) Phosphorescent
5)
Answer : Incandescent
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q302.
Simple sugars are stored in the liver as -  
1) Glycerol 2) Maltose
3) Casein 4) Glycogen
Answer : Maltose
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q303.
The deasese , Rabies is caused by -
1) virus attacking nervous system 2) virus attacking cardiovascular system
3) bacteria attacking nervous system 4) bacteria attacking cardiovascular system
5)None of these
Answer : virus attacking nervous system
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q304.
The nucleus of Hydrogen Atom consist of -  
1) one neutron 2) one proton
3) one electron 4) one proton and one neutron
5)None of these
Answer : one proton
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q305.
Which one of the following is correctly matched ?
1) Cholera ----- Bacteria 2) Common ----- Protozoa cold
3) Malaria ----- Fungi 4) Ping worm ------ Virus
Answer : Cholera ----- Bacteria
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q306.
Bone is used as a fertiliser since it contains the plant nutrient -  
1) sodium 2) phosphorus
3) Nitrogen 4) Potassium
Answer : phosphorus
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q307.
Which of the following instruments is used for measuring density of liquid ?    
1) Galvanometer 2) Hydrometer
3) Hygrometer 4) Sonometer
Answer : Hydrometer
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q308.
The Human immunodeficiency Virus (HIV) is part of a closely related group of viruses known as  -
1) Retroviruses 2) March-6
3) Variola 4) None of these
Answer : Retroviruses
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q309.
Acetyle salicylic acid is commonly used as -
1) Tear Gas 2) A fertilizer
3) A pain killer 4) A sedative
Answer : A pain killer
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q310.
Foot and Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, is caused by
1) Bacterium 2) Fungus
3) Protozoan 4) Virus
Answer : Virus
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call