Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q291.
Where is Asia's only soft water dolphin sanctuary  situated ?
1) Sambalpur (Odisha) 2) Bhagalpur (Bihar)
3) Sunderban (WB) 4) Haridwar (Uttaranchal)
Answer : Bhagalpur (Bihar)
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q292.
Sweating is maximum when the body temperature is - . 
1) high and the air is humid 2) high and the air is dry
3) low and the air is humid 4) low and the air is dry
Answer : high and the air is humid
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q293.
The rate of evaporation of a liquid is determined by -
1) its temperature 2) the temperature of air in contact
3) the surface area of the liquid 4) All the above
Answer : All the above
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q294.
The major chemical compound found in human Kidney stones is - 
1) Uric Acid 2) calcium carbonate
3) calcium oxalate 4) calcium sulphate
Answer : calcium oxalate
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q295.
Which of the following is the most suitable conductor ?
1) Saline water 2) Fresh water
3) Pure water 4) None of these
Answer : Saline water
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q296.
Which of the following is called the laughing gas ?
1) Nitrogen Oxide 2) Hydrogen Oxide
3) Nitrous Oxide 4) Sulphur Oxide
Answer : Nitrous Oxide
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q297.
Einstein had given the formula E = mc2 where C stands for - 
1) a constant 2) a curvature
3) velocity of sound 4) velocity of light
Answer : velocity of light
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q298.
Which of the following lenses is used when a person feels difficulty in seeing a distant object ?
1) concave lens 2) convex lens
3) either concave or convex 4) both concave and convex
Answer : concave lens
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q299.
Devices used to change the voltage of alternating current are - 
1) solenoids 2) Dynamo
3) Transformers 4) Galvanometer
Answer : Transformers
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q300.
The light with the largest wavelength is 
1) red 2) blue
3) yellow 4) green
Answer : red
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call