Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q281.
What is the lowest unit of the Panchayati Raj system ?
1) Village Panchayat 2) Panchayat Samiti
3) Zila Parishad 4) None of the above
Answer : Village Panchayat
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q282.
Which of the following is correct about the decision of the Supreme Court in the Golakh Nath Case ?
1) Judiciary is independent of Parliament 2) Fundamental Rights could not be amended or abridged
3) The constitution is supreme 4) The basic structure of the constitution should not be changed
Answer : Fundamental Rights could not be amended or abridged
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q283.
Which of the following provisions can be amended by simple majority ?
1) Creation of new states 2) Creation or abolition of upper houses in state legislature
3) reconstitution of existing states 4) All of the above
Answer : All of the above
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q284.
What is the object of Hydrogenation of oils ?
1) separation of fatty acids 2) raising of the melting point
3) polymerization 4) esterification
Answer : separation of fatty acids
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q285.
The first shore-based modern integrated steel plant in India is in -      
1) Salem 2) Haldia
3) Mangalore 4) Visakhapatnam
Answer : Visakhapatnam
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q286.
In which state is the Hydel Power Project Nathpa Jhakari located ?
1) Himachal Pradesh 2) Uttaranchal
3) Jammu & Kashmir 4) Madhya Pradesh
Answer : Himachal Pradesh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q287.
In which layer of the atmosphere do most weather phenomena occur ?
1) Exosphere 2) Stratosphere
3) Ionosphere 4) Troposphere
Answer : Troposphere
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q288.
Which one of the following pairs is not correctly matched ?

Name of the Mountain Range         ;     Location in the Himalayas 
1) Zanakar Range : Kashmir 2) Dhauladhar Range : Himachal Pradesh
3) Singalila Range : Arunchal Pradesh 4) Kumaon Range : Uttaranchal
Answer : Singalila Range : Arunchal Pradesh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q289.
Where was first Bio-reserve established in India ?
1) Nokrek 2) Nandadevi
3) Nilgiri 4) Periyar
Answer : Nilgiri
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q290.
In India, which of the following are the southern most hills -
1) Anaimalai hills 2) Cardamon hills
3) Nilgiri Hills 4) Javadi hills
Answer : Cardamon hills
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call