Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q271.
Where is Tala Hydroelectric project, which is expected to generate 1020 MW power, located ?
1) Arunchal Pradesh 2) Bhutan
3) Nepal 4) Himachal Pradesh
Answer : Bhutan
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q272.
Which of the following pairs is wrongly matched ?
1) Koyna Project - Maharashtra 2) Sharavathy Project - Karnataka
3) Balimela Project - Orissa 4) Sabarigiri Project - Gujarat
Answer : Sabarigiri Project - Gujarat
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q273.
Where are the Saltora Ranges located ?
1) Ladakh 2) Along the Vindyas
3) Part of the Karakoram Ranges 4) Part of the Western Ghats
Answer : Part of the Karakoram Ranges
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q274.
Which of the following  region is the main spice producer ?
1) Coromandel coast 2) Deccan trap
3) Malabar coast 4) Sunderbans delta
Answer : Coromandel coast
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q275.
The Rathas of Mahabalipuram was built during the reig of the
1) Palas 2) Cholas
3) Rashtrakutas 4) Pallavas
Answer : Pallavas
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q276.
Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard ?
1) Lothal 2) Kalibangan
3) Harappa 4) Mohenjo-Daro
Answer : Lothal
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q277.
Who is considered as the greatest of all the Vijayanagar rulers ?
1) Krishnadeva Raya 2) Vira Narasimha
3) Sadasiva Raya 4) Rama Raya
Answer : Krishnadeva Raya
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q278.
The Electoral system of India is largely based on the pattern of which of the following country ?
1) UK 2) France
3) USA 4) None of these
Answer : UK
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q279.
Which organisation/institution determines the term of office, salaries and allowances of the Chairman and other members of the Finance Commission ? 
1) The president 2) The Parliament
3) The Union Finance Minister 4) The Union Cabinet
Answer : The Parliament
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q280.
Who among the following is called the "Father of local self government" in India ?
1) Lord Mayo 2) Acharya Vinoba Bhave
3) Lord Ripon 4) Mahatma Gandhi
Answer : Lord Ripon
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call