Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q261.
Investment and savings are kept equal through a change in the level of -
1) Consumption 2) Investment
3) Government expenditure 4) Income
Answer : Consumption
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q262.
Which of the following is no. required while computing Gross National Product (GNP)?
1) Net foreign investment 2) Private investment
3) Per capita income of citizens 4) Purchase of goods by government
Answer : Per capita income of citizens
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q263.
Which of the following is correct meaning is consumer's sovereignty ?
1) Consumers are free to spend their income as they like 2) Consumers have the power to manage the economy
3) Consumer's expenditures influence the allocation of-resources 4) Consumer goods are free from government control
Answer : Consumer's expenditures influence the allocation of-resources
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q264.
Which of the following mosques is entirely made of marble ?
1) Jama Masjid at Sikri 2) Moti Masjid in the Agra Fort
3) Qila-i-Kuhna Masjid in the Purana Qila of Delhi 4) Jama Masjid of Delhi
Answer : Moti Masjid in the Agra Fort
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q265.
Who among the following is the first comprehensive historian of the Marathas ?
1) M.G. Ranade 2) G.S. Sardesai
3) James Cuningham Grant Duff 4) C.A. Kincaid
Answer : James Cuningham Grant Duff
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q266.
Who among the following is the first comprehensive historian of the Marathas ?
1) M.G. Ranade 2) G.S. Sardesai
3) James Cuningham Grant Duff 4) C.A. Kincaid
Answer : James Cuningham Grant Duff
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q267.
Who among the following rulers patronized musician Lal Khan Gun Samudra ?
1) Hussain Shah Sharqi 2) Islam Shah Sur
3) Ibrahim Adil Shah II 4) Shahjahan
Answer : Shahjahan
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q268.
Dastan-i-Amir-i-Hamza was illu-strated during the reign of-
1) Humayun 2) Akbar
3) Jahangir 4) Shahjahan
Answer : Akbar
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q269.
The English East India Company obtained the lease of Madras in -
1) 1611 2) 1623
3) 1639 4) 1646
Answer : 1639
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q270.
Which town/city in India has got a tower (minar) named after Muhammad Ali Jinnah ?
1) Mumbai 2) Aligarh
3) Calicut 4) Guntur
Answer : Guntur
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call