Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q251.
The famous Hathigumpha inscription at Udayagiri is related to which of the following dynasty ? 
1) Chadaleya 2) Kharavela
3) Chandragupta 4) Pusyamitra
5)None of these
Answer : Kharavela
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q252.
The father of the concept of Micro Finance is propounded by which of the following one ?
1) Manmohan Singh 2) Mohammed Yunus
3) Amartya Sen 4) Dadabhai Naroji
5)None of these
Answer : Mohammed Yunus
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q253.
The famous Naini Tal lake is situated in the State of India ?
1) Uttarakhand 2) Himachal Pradesh
3) Jammu& Kashmir 4) None of these
Answer : Uttarakhand
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q254.
MODVAT relates to rationalization of tax structure in-
1) Sales tax 2) Income tax
3) Excise duty 4) Gift tax
Answer : Excise duty
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q255.
Customer duties, export duties, corporation taxes, taxes on capital value of assets are-
1) Taxes and duties levied by the centre but collected by the states 2) Taxes and duties levied by the centre but wholly appropriated by the states
3) Taxes levied and collected by the union but shared with the states 4) Taxes and duties that accrue wholly to the union government
Answer : Taxes and duties that accrue wholly to the union government
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q256.
Customer duties, export duties, corporation taxes, taxes on capital value of assets are-
1) Taxes and duties levied by the centre but collected by the states 2) Taxes and duties levied by the centre but wholly appropriated by the states
3) Taxes levied and collected by the union but shared with the states 4) Taxes and duties that accrue wholly to the union government
Answer : Taxes and duties that accrue wholly to the union government
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q257.
Which of the following taxes is not levied by any state government ?
1) Excise duty 2) Income tax
3) Sales tax 4) None of these
Answer : None of these
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q258.
The long term fiscal policy proposes to maintain the stability of -
1) Direct tax rates 2) Indirect tax rates
3) Ratio of tax revenue to national income 4) Ratio of direct tax to revenue from indirect taxes
Answer : Direct tax rates
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q259.
Which of the following can be used for checking inflation temporarily  ?
1) Increase in wages 2) Decrease in money supply
3) Decrease in taxes 4) None of these
Answer : Decrease in money supply
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q260.
Who is responsible to collect the service tax ?
1) Income Tax Department 2) Central Excise Department
3) Commercial Tax Department of the State/UT 4) Postal Department
Answer : Central Excise Department
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call