Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q231.
Which of the following award is regarded as India's highest civilian award ?
1) Padma Bhushan 2) Bharat Bhushan
3) Bharat Ratna 4) Param Veer Chakra
5)None of these
Answer : Bharat Ratna
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q232.
In which of the following countries  world's highest dam is located ?
1) Inguri (Georgia) 2) Rogun (Tajikistan)
3) Riguwataki (Russia) 4) Notre Dame (France)
5)None of these
Answer : Rogun (Tajikistan)
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q233.
Which state of India where the maximum area irrigated by tube wells ?
1) Tamilnadu 2) Odisha
3) Uttar Pradesh 4) Madhya Pradesh
5)None of these
Answer : Uttar Pradesh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q234.
Every year, the famous Nobel Prize is awarded on which date by Swedish and Norwegian committees jointly for the memory of Alfred Nobel?
1) December 1 2) January 10
3) July 11 4) December 10
5)None of these
Answer : December 10
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q235.
The international organisation FIFA is working  for which of the following field ?
1) Social Service 2) International Relation
3) Banking 4) Trade
5)Sports
Answer : Sports
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q236.
Every year Malayasia  organises "Azlan Shah Cup" . The Cup is associated with which of the following game ?
1) Cricket 2) Hockey
3) Badminton 4) Table Tennis
5)None of these
Answer : Hockey
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q237.
At present,which crickter is the highest wicket taker in international  Test cricket so far ?
1) Anil Kumble 2) Glenn McGrath
3) Muttiah Muralitharan 4) Shane Warne
5)None of these
Answer : Muttiah Muralitharan
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q238.
The game of Polo originate from which of the Indian states ?
1) Assam 2) Manipur
3) Meghalaya 4) Sikkim
5)None of these
Answer : Manipur
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q239.
The sports award 'Dronacharya Award' is given to which of the following one ?

1) Coaches 2) Director of Sports
3) Sports persons 4) Umpires
5)None of these
Answer : Coaches
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q240.
Who among the following Governor General created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service ? 
1) Warren Hastings 2) Lord Wellesley
3) Lord Cornwallis 4) Lord William Bentinck
5)none of these
Answer : Lord Cornwallis
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call