Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q221.
The  first non- Indian has been conferred the highest civilian award of India 'Bharat Ratna' ?
1) Nelson Mandela 2) Khan Abdul Ghaffar khan
3) Mikhail Gorbachev 4) Desmond Tutu
5)None of these
Answer : Khan Abdul Ghaffar khan
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q222.
Who among the following is the recipient of the first Dayawati Modi Award for art, culture and education ?
1) Amitabh Bachchaan 2) Bhimsen Josh
3) Ashok Vajpeyi 4) M.Subhalaxmi
5)None of these
Answer : Amitabh Bachchaan
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q223.
Who among the following Indian was not conferred with Asia's highest civilian award, Raman Magasaysay award ?
1) Kiran Bedi 2) Vinoba Bhabe
3) Amitabha Chowdhury 4) Amitav Bachan
5)None of these
Answer : Amitav Bachan
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q224.
Who among the following has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema ?
1) Nargis Dutta 2) Yash Chopra
3) Ashok Kumar 4) Raj Kumar
5)None of these
Answer : Ashok Kumar
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q225.
For which of the following field,  B. C. Roy Award is given ?
1) Literature 2) Science & Technology
3) Medicine 4) Music
5)None of these
Answer : Medicine
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q226.
In which year, India's highest civilian award " Bharat Ratna " was instituted ? 
1) 1950 2) 1954
3) 1962 4) 1964
5)None of these
Answer : 1954
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q227.
Who among the following has been awarded " Bharat Ratna", latter the award being withdrawn ?
1) Auruna Asaf Ali 2) Subhas Chandra Bose
3) Pt. Vishaw Mohan Bhatt 4) Bhimsen Joshi
5)None of these
Answer : Subhas Chandra Bose
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q228.
Who among the first prime minister of India had been conferred the "Bharat Ratna Award" posthumously ?  
1) Indira Gandhi 2) Rajiv Gandhi
3) J.L.Nehru 4) Gulzarilal Nanda
5)None of these
Answer : Rajiv Gandhi
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q229.
Who among the following was first film maker to receive Bharat Ratna Award ?
1) Ramesh Sippy 2) Satyajit Ray
3) Yash Chopra 4) Mani Ratnam
5)None of these
Answer : Satyajit Ray
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q230.
Who among the following was the first person promptly decline to receive the " Bharat Ratna Award " ?
1) Atal Vihari Bajpayee 2) A.P.J Abdul Kalam
3) Lata Mangeshkar 4) Bhimsen Joshi
5)None of these
Answer : A.P.J Abdul Kalam
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call