Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q211.
Which of the following is the trophy/cup associated with the game of cricket ?
1) Derby 2) Santosh Trophy
3) Duleep Trophy 4) Durand Cup
5)Merdeka Cup
Answer : Duleep Trophy
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q212.
Which of the following awards is given to sports persons in India ?
1) Shantiswarup Bhatnagar Awards 2) Arjuna Award
3) Kalidas Samman 4) Saraswati Samman
5)None of these
Answer : Arjuna Award
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q213.
Which one of the following is not a source of the tax revenue in Indian States ?
1) Land Revenue 2) Motor Vehicle Tax
3) Entertainment Tax 4) Corporate Tax
5)None of these
Answer : Corporate Tax
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q214.
Who amongst the following is not the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
1) Vijendra Singh 2) Sushil Kumar
3) M. C. Marykom 4) Abhinav Bindra
5)None of these
Answer : Abhinav Bindra
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q215.
Who among the following was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadhavana Award ?
1) Archarya Tulsi 2) Amitabh Bachan
3) Ravi Shankar 4) Mother Teresa
5)None of these
Answer : Mother Teresa
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q216.
Which of the following is the correct chronological order of the given events ?
1. Formation of Muslim League
2. Formation of All India Untouchbility League 
3. Formation of All India Trade Union Congress
4. Formation of Indian National Congress
1) 2, 4, 1, 3 2) 3, 4, 1, 2
3) 4, 3, 1, 2 4) 4, 1, 3, 2
5)None of these
Answer : 4, 1, 3, 2
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q217.
Whiich of the following awards is given by the govt of Madhya Pradesh for excellence in the field of classical music/dance ? 
1) Saraswati Samman 2) Kalidas Samman
3) Vyas Samman 4) Shanti Swarup Bhatnagar Award
5)Sahitya Akademi Award
Answer : Kalidas Samman
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q218.
Which of the following cups/trophies is associated with Cricket ? 
1) Azlan Shah Cup 2) Davis Cup
3) Nehru Gold Cup 4) Ranji Trophy
5)Wimbledon Trophy
Answer : Ranji Trophy
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q219.
Tansen Samman Award is given to famous artist and musician every year which  pay tribute to the Great Indian Musical Maestro Tansen, instituted by the Government of - 
1) Madhya Pradesh 2) Uttar Pradesh
3) Gujarat 4) Maharashtra
5)None of these
Answer : Uttar Pradesh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q220.
Shanthi Swaroop Bhatnagar awards are given for which of the following fields ?
1) outstanding contribution to science 2) outstanding contribution to science & technology
3) creating mass awareness on environmental issues 4) excellence in film direction
5)None of these
Answer : outstanding contribution to science & technology
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call