Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q171.
Which of these travels in glass with minimum velocity ?
1) yellow 2) light
3) red light 4) violet light
5)green light
Answer : violet light
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q172.
Air is said to be saturated when -                     
1) it blows over the barren land 2) it contains maximum content of water vapour
3) its pressure is minimum 4) its thickness is maximum
5)None of these
Answer : it contains maximum content of water vapour
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q173.
On which day World Human Rights Day is observed ?
1) December 10 2) December 7
3) April 8 4) September 5
5)None of these
Answer : December 10
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q174.
Atoms having the same number of protons but different number of neutrons are called -
1) Anions 2) Isotopes
3) Cations 4) Higgs-boson
5)None of these
Answer : Isotopes
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q175.
Ezra Cup is associated with which sports ?
1) Football 2) Hockey
3) Polo 4) Golf
5)Badminton
Answer : Polo
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q176.
Who among the following transferred his capital from Delhi to Devagiri ?
1) Iltutmish 2) Ghiasuddin Balban
3) Ala-ud-din Khilji 4) Muhammad bin Tughlaq
5)None of these
Answer : Muhammad bin Tughlaq
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q177.
The term ‘Butterfly Stroke’ is associated with which of the following ?
1) Boxing 2) Wrestling
3) Swimming 4) Kabaddi
5)None of these
Answer : Swimming
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q178.
The Dronacharya Award for sports coaches was instituted in which of the following year ?
1) 1984 2) 1985
3) 1987 4) 1988
5)None of these
Answer : 1988
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q179.
Fukuoka Asian Culture Prize is established in which year,given by  Japan every year?
1) 1956 2) 1960
3) 1980 4) 1990
5)None of these
Answer : 1990
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q180.
The World Population Day is celebrated by the United Nation’s Population Fund (UNFPA), in which dates ?
1) May 2 2) June 5
3) July 6 4) July 11
5)None of these
Answer : July 11
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call