Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q151.
Which one of the following Indian rivers forms as estuary ?
1) Godavari 2) Kaveri
3) Tapti 4) Mahanadi
5)None of these
Answer : Tapti
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q152.
In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland ? 
1) Gujarat 2) Madhya Pradesh
3) Rajasthan 4) Andhra Pradesh
5)None of these
Answer : Rajasthan
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q153.
Which one among the following states has the maximum numbers of National Parks?
1) Andaman and Nicobar Islands 2) Arunachal Pradesh
3) Assam 4) Madhya Pradesh
5)Rajasthan
Answer : Assam
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q154.
Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I List II

  Geographic Feature      Country 

A) Great Victoria Desert    (1) Australia
B) Grand Canyon            (2) Canada
C) Lake Winnipeg            (3) New Zealand
D) Southern Alps            (4) USA
Code :
               A            B          C           D
1)   1             2           4           3
2)   1             4           2           3
3)   3             2           4           1
4)   3             4           2           1
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 2
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q155.
Ozone layer in atmosphere 
1) Produces rain 2) Produces pollution
3) Provides safety to life on earth from ultraviolet radiation 4) Produces oxygen in the atmosphere
5)None of these
Answer : Provides safety to life on earth from ultraviolet radiation
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q156.
Which one of the following sequences is correct in the context of three largest wheat producing states ?
1) Punjab, Uttar Pradesh and Haryana 2) Uttar Pradesh, Haryana and Punjab
3) Uttar Pradesh, Punjab and Haryana 4) Punjab, Haryana and Uttar Pradesh
5)None of these
Answer : Uttar Pradesh, Punjab and Haryana
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q157.
Which one of the following areas of India does not come under the zone of high seismic intensity?
1) Uttaranchal 2) Karanatak Plateau
3) Kachch 4) Himachal Pradesh
5)None of these
Answer : Karanatak Plateau
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q158.
In which state the intrigenious "Nathu La Pass" is situated ?
1) Arunachal Pradesh 2) Jammu & Kashmir
3) Meghalaya 4) Sikkim
5)None of these
Answer : Sikkim
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q159.
Which of the following compound used as an anti malarial drugs ?
1) Aspirin 2) Chloroquine
3) Penicillin 4) Hydroquine
5)None of these
Answer : Chloroquine
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q160.
Which of the following is the best expressions for Superconductors ?
1) Whose conductivity is intermediate between metals and insulators 2) Whose resistance falls almost to zero at very low temperatures
3) Which turn into insulators at very low temperature 4) Which conduct electricity only at super-high temperatures
5)None of these
Answer : Whose resistance falls almost to zero at very low temperatures
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call