Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q161.
Which of the substance (enzyme) that is present in the saliva of man ?
1) Pepsin 2) Renin
3) Amylase 4) Trypsin
5)None of these
Answer : Amylase
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q162.
 The element  Hypo which is used in photography, is chemically -
1) silver bromide 2) sodium thiosulphate
3) sodium phosphate 4) silver nitrate
5)None of these
Answer : sodium thiosulphate
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q163.
Why it is not advisable of sleep under a tree at night because trees release ---
1) carbon dioxide 2) oxygen
3) carbon monoxide 4) sulphur dioxide
5)None of these
Answer : carbon dioxide
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q164.
Hari Prasad Chaurasia is a renowned player associate with which of the  following instruments ?  
1) Flute 2) Shehnai
3) Tabla 4) Sarod
5)None of these
Answer : Flute
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q165.
Which of the following is the best planned city in India ?
1) New Delhi 2) Salem
3) Chandigarh 4) Coimbatore
5)None of these
Answer : Chandigarh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q166.
'Madhubani, a style of folk paintings is popular in which of the following states in India?
1) West Bengal 2) Bihar
3) Madhya Pradesh 4) Uttar Pradesh
5)None of these
Answer : Bihar
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q167.
Normal blood pressure reading of an adult human is ----
1) 160/95 mm Hg 2) 80/120 mm Hg
3) 120/80 mm Hg 4) 130/90 mm Hg
5)None of these
Answer : 120/80 mm Hg
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q168.
Who was the first Vijayanagar ruler to wrest the important fort of Goa from the Bahamanis ?
1) Bukkaa I 2) Reva Raya II
3) Harihara I 4) Harihara II
5)None of these
Answer : Harihara II
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q169.
Which of the following disease causes deficiency of vitamin A  ?
1) Pellagra 2) Night Blindness
3) Beri-Beri 4) Rickets
5)None of these
Answer : Night Blindness
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q170.
People with Down's syndrome invariably affected by :
1) Brain haemorrhage 2) Huntington's disease
3) Alzheimer's disease 4) Meningitis
5)None of these
Answer : Alzheimer's disease
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call