Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q141.
The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed :
1) By the President 2) On an address from both Houses of Parliament
3) By the Supreme Court 4) On the recommendation of the President by the Supreme Court
5)None of these
Answer : By the President
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q142.
Which of the following describes India as a Secular State ?
1) Fundamental Rights 2) Ninth Schedule
3) Directive Principles 4) Preamble to the Constitution
5)None of these
Answer : Preamble to the Constitution
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q143.
Which of the following describes India as a Secular State ?
1) Fundamental Rights 2) Ninth Schedule
3) Directive Principles 4) Preamble to the Constitution
5)None of these
Answer : Preamble to the Constitution
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q144.
A person can become a citizen of India even if born outside India if his/her :
1) Father is a citizen of India 2) Mother is a citizen of India
3) Father is a citizen of India at the time of the persons birth 4) Father or mother is a citizen of India at the time of the Person’s birth.
5)None of these
Answer : Father or mother is a citizen of India at the time of the Person’s birth.
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q145.
The members of a state commission can be removed by the :
1) Governor on a report by the supreme court. 2) Governor on a resolution passed by parliament
3) President on a report by the Supreme Court 4) President on a resolution passed by Parliament.
5)None of these
Answer : President on a report by the Supreme Court
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q146.
The Iron Pillar are Mehrauli was built by which of the following dynasty ?
1) Nandas 2) Khiljis
3) Gupta 4) Mauryas
5)None of these
Answer : Gupta
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q147.
Which one of the following is a monument constructed by Sher Shah ?
1) Kila-i-Kuhna mosque at Delhi 2) Atala Masjid at Jaunpur
3) Barasona Masjid at Gaur 4) Quiwwat-al-Islam mosque at Delhi
5)None of these
Answer : Kila-i-Kuhna mosque at Delhi
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q148.
Which of the following ruler popularly was called ‘The Akbar of Kashmir’ ?
1) Saithul Abeedhin 2) Hussain Shah
3) Balban 4) Sujauddoullah
5)None of these
Answer : Saithul Abeedhin
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q149.
Which of the following ruler converted Sikhs into a martial race ?
1) Arjundev 2) Gobind Singh
3) Hargovind 4) Teg Bahadur
5)None of these
Answer : Gobind Singh
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q150.
Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet ?
1) Anaimalai Hills 2) Cardamom Hills
3) Nilgiri Hills 4) Shevoroy Hills
5)None of these
Answer : Nilgiri Hills
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call