Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123Next

Q1.
Alok borrowed some money at the rate of 6% p.a. for the first three years, 9% p.a. for the next five years and 13% p.a. for the period beyond eight years. If the total interest paid by him at the end of eleven years is Rs. 8160, how much money did he borrow ?
1) Rs.8000 2) Rs.10,000
3) Rs.12,000 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : Rs.8000
View Answer

Q2.
A person invested a total amount of Rs 15 lakh. A part of it was invested in a fixed deposit earning 6% annual interest, and the remaining amount was invested in two other deposits in the ratio 2 : 1, earning annual interest at the rates of 4% and 3%, respectively. If the total annual interest income is Rs 76000 then what was the amount (in Rs lakh) invested in the fixed deposit ?
1) Rs. 6 Lakhs 2) Rs. 7 Lakhs
3) Rs. 8 Lakhs 4) Rs. 9 Lakhs
5)None of these
Answer : Rs. 9 Lakhs
Explanation :
Let Rs x be invested in FD.
So, Remaining amount = Rs. 15 Lakhs - x, which is invested in the ratio 2 : 1
So, each investment would have 1/3(15-x) and 2/3(15-x) investments respectively
So, Total annual interest income = 6% of x + 4% of 1/3(15-x) + 3% of 2/3(15-x) = 76000
Rewriting Rs.76000 as Rs. 0.76 Lakhs,
6% of x + 4% of 1/3(15-x) + 3% of 2/3(15-x) = 0.76
Multiply both sides by 100,
6x + 4/3(15-x) + 2(15-x) = 76
6x +11/3 (15-x) = 76
165 + 18x -11x = 228
7x = 63
x = 9 (or) Rs. 9 Lakhs
View Answer

Q3.
A person invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B ?
1) Rs.6400 2) Rs.6500
3) Rs.7200 4) Rs.7500
5)None of these
Answer : Rs.6400
Explanation :
Explanation:
Let the sum invested in Scheme A be Rs. x and that in Scheme B be Rs. (13900 - x).
Then, (x x 14 x 2)/100 + ((13900 - x) x 11 x 2) /100= 3508
28x - 22x = 350800 - (13900 x 22)
or 6x = 45000
or x = 7500.
So, sum invested in Scheme B = Rs. (13900 - 7500) = Rs. 6400.
View Answer

Q4.
A person invested some amount at the rate of 12% simple interest and a certain amount at the rate of 10% simple interest. He received yearly interest of Rs. 130. But if he had interchanged the amounts invested, he would have received Rs.4 more as interest. How much did he invest at 12% simple interest ?
1) Rs.400 2) Rs.500
3) Rs.700 4) Rs.800
5)None of these
Answer : Rs.700
Explanation :
Explanation :
Let the amount invested at 12% be x and the amount invested at 10% be y respectively

x x 12 x 1)/100 +( y x 10 x 1)/100 = 130
1.2x + y = 1300
Similarly, 1.2y + x = 1340
or (1.2x) x 1.2 + 1.2y = 1300 x 1.2
x +1.2y = 1340
     or 0.44x = 1560 - 1340 = 220
    or x = (220/0.44) - Rs. 500  
    or y = 1300 - 1.2 x 500 = Rs. 700

View Answer

Q5.
A person invested some amount at the rate of 12% simple interest and a certain amount at the rate of 10% simple interest. He received yearly interest of Rs. 130. But if he had interchanged the amounts invested, he would have received Rs.4 more as interest. How much did he invest at 12% simple interest ?
1) Rs.400 2) Rs.500
3) Rs.700 4) Rs.800
5)None of these
Answer : Rs.700
Explanation :
Explanation :
Let the amount invested at 12% be x and the amount invested at 10% be y respectively

x x 12 x 1)/100 +( y x 10 x 1)/100 = 130
1.2x + y = 1300
Similarly, 1.2y + x = 1340
or (1.2x) x 1.2 + 1.2y = 1300 x 1.2
x +1.2y = 1340
     or 0.44x = 1560 - 1340 = 220
    or x = (220/0.44) - Rs. 500  
    or y = 1300 - 1.2 x 500 = Rs. 700

View Answer

Q6.
A person divide his capital worth Rs.4332 into three parts in such way their interest after 2,3 and 4 years equal to each other. The rate of interest on these three parts have to be 4% , 7% and 11% per annum, respectively at S.I. What is the difference between the largest and the smallest part of money invested ?
1) Rs.1860 2) Rs.2052
3) Rs.2268 4) Rs.2468
5)None of these
Answer : Rs.2268
View Answer

Q7.
A sum was put at a certain rate of interest for 5 years. Had it been put at 2% higher rate, it would have fetched Rs. 72 more. What is the sum ?
1) Rs. 4,250 2) Rs. 4,500
3) Rs. 6,400 4) Rs. 7200
5)None of these
Answer : Rs. 7200
Explanation :
We know that Sum = (S.I X 100 )/ R X T
 = (Diff. in S.I X 100 ) / Diff. in rate X Time 
= (72 X100)/ 2 X 5 =  Rs. 7200.
View Answer

Q8.
A man lent out Rs.12000 partly at 12% and partly at 15% simple interest . His total income after 2 years was Rs.3300. What is the sum lent at 12% simple interest ?
1) Rs.4000 2) Rs.5000
3) Rs.6000 4) Rs.7000
5)None of these
Answer : Rs.5000
Explanation : Let, the sum lent at 12% simple interest is Rs.X. 
So, the sum lent at 15% simple interest is (Rs.12000 - x).
Then,
View Answer

Q9.
What should be the simple interest obtained on an amount of Rs. 67400 at the rate of 8% p.a. after 3 years ?
1) Rs. 12380 2) Rs.16176
3) Rs.18240 4) Rs.19020
5)None of these
Answer : Rs.16176
Explanation : SI = [(67400 x 3 x 8) ] /100 = Rs.16176
View Answer

Q10.
A person deposited Rs.8000 which amounted to Rs.9200 after 3 years at simple interest . Had the interest been 2% more, how much he would get ?
1) Rs.8,660 2) Rs.9,680
3) Rs.10,620 4) Rs.11,540
5)None of these
Answer : Rs.9,680
Explanation : Given, P = 8,000 , T=3 yrs A= 9200 
So, S.I = 9200 - 8000 = 1200 
Then , R = (1200 X 100 ) / 8000 X 3 = 5%
After 2% rate increases  , new rate will be 7%.
So, new SI=( 8000 X 3 X 7) / 100 = 1680
Thus, new amount = 8000 + 1680 = 9,680

View Answer

Previous123Next