Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
If Rs.85 amounts to Rs.95 in 3 years, what Rs102 will amounts to in 5 years at the same rate percent ?
1) Rs112 2) Rs.118
3) Rs.122 4) Rs.132
5)None of these
Answer : Rs.122
View Answer

Q12.
A sum of money lent at simple interest amounts to Rs.720 after 2 years and to Rs. 1020 after a further period of 5 years. Find the rate of interest.
1) 6% 2) 8%
3) 10% 4) 12%
5)None of these
Answer : 10%
View Answer

Q13.
Alok borrowed Rs.2500 from two money lenders. For one loan, he paid 5% and for the other, he paid 7% per annum.The total interest paid for two years was Rs.265. How much did he borrow at 7% rate ?
1) Rs.625 2) Rs.825
3) Rs.1875 4) Rs.1675
5)None of these
Answer : Rs.625
View Answer

Q14.
A man lent Rs.600 for 2 years and Rs.200 for 3 years at the same rate at simple interest and received only Rs.90 as interest. What was the rate of interest ?
1) 4% 2) 5%
3) 6% 4) 7.5%
5)None of these
Answer : 5%
View Answer

Q15.
The simple interest on a certain sum of money at 4 % per annum for 4 years is Rs.80 more than interest on the same sum for 3 years at 5% per annum. Find the sum of money.
1) Rs.6700 2) Rs.7500
3) Rs.8000 4) Rs.8500
5)None of these
Answer : Rs.8000
Explanation : Let, Principal be P.
So, (Px4x4)/100  - (Px3x5)/100  = 80
or P/100 = 80
or P = 80 x 100 = 8000/ 
View Answer

Q16.
The compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 525. The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is:
1) Rs. 400 2) Rs. 500
3) Rs. 600 4) Rs. 800
5)None of these
Answer : Rs. 500
Explanation : P = Rs. 100  
Given, R= 10% Time = 2 yrs 
So, C.I = Rs. 21  So,21 %  = 525 
100%  = (525/21) /100 = 2500
Then, P = (2500 x 5 x 4 ) /100 = Rs. 500
View Answer

Q17.
A sum of Rs. 12,500 amounts to Rs. 15,500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest ?
1) 3% 2) 4%
3) 5% 4) 6%
5)None of these
Answer : 6%
Explanation :
S.I. = Rs. (15500 - 12500) = Rs. 3000.
Rate = [ (100 x 3000) x (12500 x 4 ) ] = 6%
View Answer

Q18.
Amit took loan from a bank at the rate of 12% p.a as simple interest. After 3 years he had to pay Rs. 5400 interest only for the period . The principal amount borrowed by him was:

1) Rs. 2000 2) Rs. 10,000
3) Rs. 15,000 4) Rs. 20,000
5)None of these
Answer : Rs. 15,000
Explanation : Principal = (100 x 54 /12 x 3 ) = Rs. 15000.
View Answer

Q19.
A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is:
1) 5% 2) 8%
3) 12% 4) 5%
5)None of these
Answer : 12%
Explanation :
S.I. for 3 years = Rs. (12005 - 9800) = Rs. 2205.
S.I. for 5 years = [(2205/3 ) x 5 ]= Rs. 3675
Principal = Rs. (9800 - 3675) = Rs. 6125.
Hence, rate = [100 x 3675 /(6125 x 5 ) ] x 5 % = 12%
View Answer

Q20.
A certain amount earns simple interest of Rs. 1750 after 7 years. Had the interest been 2% more, how much more interest would it have earned ?
1) Rs. 35 2) Rs. 245
3) Rs. 350 4) Cannot be determined
5)None of thes
Answer : Cannot be determined
Explanation :
We need to know the S.I., principal and time to find the rate.
Since the principal is not given, so data is inadequate.

View Answer