General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q41.
Which among the following schemes of the Government was launched with an objective of a slum free India ?
1) Indira Awas Yojana 2) Rajiv Awas Yojana
3) Ambedkar Awas Yojana 4) Gruhalaxmi Scheme
5)None of these
Answer : Rajiv Awas Yojana
View Answer

Q42.
In which year , the Foreign Exchange Management Act (FEMA) came into force,replacing Foreign Exchange Regulatory  Act (FERA) ?
1) 1982 2) 1988
3) 1992 4) 2000
5)None of these
Answer : 2000
View Answer

Q43.
Which among the following is India’s first Oil refinery ?
1) Guwahati Refinery 2) Vishakhapatnam Refinery
3) Digboi Refinery 4) Barauni Refinery
5)None of these
Answer : Digboi Refinery
Explanation : Digboi Refinery is located in Assam. 
View Answer

Q44.
Who among the following is the only finance minister of India to present the Union budget on his birthday ?
1) Manmohan Singh 2) Morarji Desai
3) Yahshant Sinha 4) Jaswant Singh
5)None of these
Answer : Morarji Desai
View Answer

Q45.
Which among the following is the deepest land-locked and protected port of India ?
1) Paradeep Port 2) Madras Port
3) Calcutta Port 4) Vishakhapatnam Port
5)None of these
Answer : Vishakhapatnam Port
View Answer

Q46.
Which among the following taxes is not levied in India as of now__:
1) Capital Gains Tax 2) Dividend Distribution Tax
3) Minimum Alternative Tax 4) Estate Duty
5)None of these
Answer : Estate Duty
View Answer

Q47.
Diesel locomotive engines manufactured at which among the following places in India ?
1) Varanasi 2) Chennai
3) Jabalpur 4) Jharkhand
5)None of these
Answer : Varanasi
View Answer

Q48.
On which among the following dates, National Development Council was set up ?
1) 9th August 1960 2) 6th August 1952
3) 15th September 1958 4) 29th August 1960
5)None of these
Answer : 6th August 1952
View Answer

Q49.
Which of the following artist associated with the famous classical "Odishi Dance" ?
1) Madhavi Mudgal 2) Yamini Krishnamurthy
3) Rita Ganguly 4) Charu Malhar
5)None of these
Answer : Madhavi Mudgal
View Answer

Q50.
The content of "Sattriya Nritya" has usually been based on mythological stories, from which states of India ?
1) Kerala 2) West Bengal
3) Assam 4) Himachal Pradesh
5)None of these
Answer : Assam
View Answer