Bhubaneswar    isbt99@gmail.com
+91-9776216158   

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q431.
The local name of Mohanjodaro is-
1) Mound of the living 2) Mound of the Great
3) Mound of the Dead 4) Mound of the Survivor
5)None of these
Answer : Mound of the Dead
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q432.
'Astra' which was in news in recent in the name of a newly developed-
1) Air to Air Missile 2) Battle Tank
3) Spy Rocket 4) Submarine
5)None of these
Answer : Air to Air Missile
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q433.
Gross domestic capital formation is defined as

1) net addition to stock after depreciation 2) production exceeding demand
3) expenditure incurred on physical assets only 4) flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock
Answer : net addition to stock after depreciation
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q434.
Devaluation of a currency means

1) permitting the currency to seek its worth in the international market 2) fixing the value of the currency in conjunction with the movement in the value of a basket of pre-determined currencies
3) fixing the value of currency in multilateral consultation with the IMF, the World Bank and major trading partners 4) reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies
Answer : reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q435.
Inflation in India is measured on which of the following indexes/ indicators ?
1) Consumer Price Index (CPI) 2) Wholesale Price Index (WPI)
3) Cost of Living Index (COLI) 4) Gross Domestic Product (GDP)
Answer : Wholesale Price Index (WPI)
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q436.
The RBI issues currency notes under the -
1) Fixed Fiduciary System 2) Maximum Fiduciary System
3) Fixed Minimum Reserve System 4) Proportional Reserve System
Answer : Proportional Reserve System
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q437.
Which of the following is the most advocating agency for economic globalization ?
1) WTO 2) World Bank
3) IMF 4) EU
Answer : WTO
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q438.
Many a time we see a term in newspapers 'IPO'. What is the full form of the same ?
1) Indian Public Offer 2) Industrial Purchase Order
3) Initial Public Offer 4) Indian Purchase Offer
5)None of these
Answer : Initial Public Offer
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q439.
The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of-
1) World Bank (IBRD) 2) International Monetary Fund (IMF)
3) Prime Minister Rahat Kosh 4) Reserve Bank of India
Answer : Reserve Bank of India
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q440.
Crossing of cheques makes them
1) ineligible to endorse to a person other than the payee 2) remain the same in all respect; it is only a practice
3) eligible for payment irrespective of sufficient balance in the account 4) ineligible to get cash across the bank counter
Answer : ineligible to endorse to a person other than the payee
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


WhatsApp Call