General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q461. | A governor in state of India is appointed for a period not exceeding __? |
| 1) | Six Years | 2) | Five Years |
| 3) | Three Years | 4) | Four Years |
Answer : Six Years
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q462. | In the Lok Sabha,Leader of Opposition is a statutory requirement on the panels which select the __: |
| 1) | Chief Vigilance Commissioner | 2) | Chairperson of National Human Rights Commission |
| 3) | Lok Pal | 4) | All of above |
Answer : All of above
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q463. | who is the current lok sabha speaker in india? |
| 1) | Sumitra Mahajan | 2) | L.K. Advani |
| 3) | Amit shah | 4) | sonia gandhi |
Answer : Sumitra Mahajan
Explanation : Eight-term member Sumitra Mahajan was on Friday unanimously elected Speaker of the 16th Lok Sabha, becoming the second woman presiding officer of the lower house after her predecessor Meira Kumar.
Explanation : Eight-term member Sumitra Mahajan was on Friday unanimously elected Speaker of the 16th Lok Sabha, becoming the second woman presiding officer of the lower house after her predecessor Meira Kumar.
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q464. |
|
| 1) | Kerala | 2) | Maharashtra |
| 3) | Pondicherry | 4) | Tamilnadu |
Answer : Pondicherry
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q465. | Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following animals? |
| 1) | Lion | 2) | Deer |
| 3) | Tiger | 4) | Bear |
Answer : Tiger
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q466. | Where was the first Biosphere Reserve set up in India? |
| 1) | Nilgiri | 2) | Nanda Devi |
| 3) | Gulf of Mannar | 4) | Great Nicobar |
Answer : Nilgiri
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q467. | Which of the following layer of the atmosphere maintains an almost uniform temperature? |
| 1) | Troposphere | 2) | Tropopouse |
| 3) | Stratosphere | 4) | Ionosphere |
Answer : Stratosphere
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q468. | Which of the following is/are correctly matched? |
| 1) | only 1 & 2 | 2) | only 2, 3 & 4 |
| 3) | only 1, 3 & 4 | 4) | All correct |
Answer : All correct
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q469. | Which are of the following coal field is known as "Storehouse of the best metallurgical coal in India"? |
| 1) | Ranjganj | 2) | Bokaro |
| 3) | Jharia | 4) | Talcher |
Answer : Jharia
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q470. | Indira Gandhi Centre for Atomic Research is located in which of the following cites? |
| 1) | Kakrapara | 2) | Kolkata |
| 3) | Kaiga | 4) | Kalpakam |
Answer : Kalpakam
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer