General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q451. |
|
| 1) | Magnesium | 2) | Iron |
| 3) | Chroium | 4) | Copper |
Answer : Chroium
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q452. |
|
| 1) | Mica | 2) | Purspecks |
| 3) | Asbestos | 4) | Celluloid |
Answer : Mica
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q453. | The deficiency of which one of the vitamins causes anaemia? |
| 1) | B12 | 2) | B6 |
| 3) | D | 4) | B1 |
Answer : B12
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q454. | The Indian parliamentary system is different from the British parliamentary system in that India has |
| 1) | both a real and a nominal executive | 2) | a system of collective responsibility |
| 3) | bicameral legislature | 4) | the system of judicial review |
Answer : the system of judicial review
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q455. | Who among the following decides disputes regarding election of the President ? |
| 1) | The Election Commission | 2) | The Parliament |
| 3) | The Supreme Court | 4) | Both Supreme Court and High Courts |
Answer : The Supreme Court
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q456. | Under which article of the Indian Constitution, President's rule is promulgated on any State? |
| 1) | 380 | 2) | 370 |
| 3) | 356 | 4) | 326 |
Answer : 356
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q457. | Who can dissolve the Lok Sabha before the expiry of its normal term of five years? |
| 1) | The Prime Minister | 2) | The President |
| 3) | The President on the recommendation of the Speaker | 4) | The President on the recommendation of the Prime Minister |
Answer : The President on the recommendation of the Prime Minister
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q458. | Which Article of the Constitution of India gives precedence to constitutional provisions over the laws made by the Union Parliament/ State Legislatures? |
| 1) | 32 | 2) | 245 |
| 3) | 326 | 4) | 13 |
Answer : 13
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q459. | Which article of the constitution of India provided for the post of Governor in a state? |
| 1) | Article 273 | 2) | Articles 276 |
| 3) | Articles 226 | 4) | Aricles 153 |
Answer : Aricles 153
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q460. | As per the law, a member who has been elected from two Lok Sabha constituencies has to vacate one of the seats within how many days of the declaration of result ? |
| 1) | Thirty | 2) | Fifteen |
| 3) | Fourteen | 4) | Twenty |
Answer : Fourteen
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer