Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q61.
Insert the missing number, to make a complete the sequence.
1) 24 2) 30
3) 33 4) 35
5)39
Answer : 39
Explanation : The sequence is:
(3x2) - 1 =5 , (5x2) -2 =8 ,(8x2) -3 =13 , (13x2) - 4 = 22
So,(22x2) -5 =39.
View Answer

Q62.
Direction : Select the missing number from the given alternatives.  

6        3         8
9       11        ?  
7        5        15
96      48      144

1) 3 2) 4
3) 8 4) 12
5)None of these
Answer : 3
Explanation : The sequence is:
6 x (7+9) =96 ;  6 x (11 +3) = 48
So, 8 x (15+3) = 144
View Answer

Q63.
Select the missing number from the given responses:
 
1) 2 2) 3
3) 4 4) 5
5)6
Answer : 5
Explanation : The sequence is:  (1 +4+2)2= 49 ; (4+2+2)2 =64
So,(5+3+5)2=169
View Answer

Q64.
Which one will replace the question mark ?
1) 10 2) 12
3) 16 4) 20
5)None of these
Answer : 16
Explanation : The sequence is : 4 x (6/2) = 8 ; 6 x (10/5) = 12
So, 4 x (8/2) = 16
View Answer

Q65.
Which one will replace the question mark ?

1) 6 2) 8
3) 9 4) 12
5)None of these
Answer : 6
Explanation : Either row wise or column wise if we add, it should be 15.
So,2 +7+ 6 = 15
View Answer

Q66.
Which number can be placed at the sign of question mark ?


1) 4 2) 5
3) 8 4) 10
5)None of these
Answer : 5
Explanation : The sequence is : 9 x 5 x = 135 ; 5 x 7 x 4 = 140. 
So, 6 x 5 x 5 = 150
View Answer

Q67.
Directions  : Given below are five diagrams one of which describes the relationship among the three words given in each of the five questions that follow. You have to decide which of the diagrams is the most suitable for a particular set of classes. The number of the diagram is your answer


Square, Polygon, Quadrilateral 
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : 1
Explanation : Square is a quadrilateral and all quadrilaterals are polygon.
View Answer

Q68.
Directions  : Given below are five diagrams one of which describes the relationship among the three words given in each of the five questions that follow. You have to decide which of the diagrams is the most suitable for a particular set of classes. The number of the diagram is your answer.


Triangle, Quadrilateral, Rectangle 
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : 3
Explanation : Rectangle is a quadrilateral while triangle is different to them. 
View Answer

Q69.
Directions  : Given below are five diagrams one of which describes the relationship among the three words given in each of the five questions that follow. You have to decide which of the diagrams is the most suitable for a particular set of classes. The number of the diagram is your answer.

Mammal ,Whale, Fish

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : 3
Explanation : All whale are belongs to Mammal while fish is different. 
View Answer

Q70.
Directions  : Given below are five diagrams one of which describes the relationship among the three words given in each of the five questions that follow. You have to decide which of the diagrams is the most suitable for a particular set of classes. The number of the diagram is your answer.
Beverage, Liquid, Matter
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : 1
Explanation : Both Beverage and Liquid are Matter.
View Answer