Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q421.
Mukesh is taller than Suresh but shorter than Rakesh. Rakesh is taller than Harish but shorter than Amar. Who among them is the shortest with regard to height?
1) Mukesh 2) Suresh
3) Harish 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : Cannot be determined
Explanation :
R >M >S  ; A > R > H
Hence, A > R > M > S
   R > H
So, we can’t draw from the above sequence who  is shortest.

View Answer

Q422.
Pointing to a lady a man said, ''the son of her only brother is the brother of my wife''. How is the lady related to the man ?
1) Mother's sister 2) Grandmother
3) Mother-in-law 4) Sister of the Man's father-in-law
5)None of these
Answer : Sister of the Man's father-in-law
Explanation : Brother of wife - brother-in-law. Son of lady's brother is his brother-in-law. So the lady's brother is man's father-in-law i.e. the lady is the sister of man’s father-in-law.
View Answer

Q423.
Introducing a girl, Santhosh said,"Her mother is the only daughter of my mother-in-law". How is Santhosh related to the girl ?
1) Uncle 2) Husband
3) Father 4) Brother
5)None of these
Answer : Brother
Explanation :
Only daughter of mother-in-law''-wife i.e. girl’s
 mother is Santhosh's wife. Santhosh is the father of the girl
View Answer

Q424.
Pointing to a man, a woman said,"His mother is the only daughter of my mother". How is the woman related to man ?
1) Mother 2) Grandmother
3) Sister 4) Daughter
5)None of these
Answer : Mother
Explanation : Only daughter of my mother means herself(woman).So the woman is mother of that man.
View Answer

Q425.
How many such letters are there in the word ORIENTAL each of which is as far away from the beginning of the word as when they are arranged in alphabetical order ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Two
Explanation :
The arrange is    O R I E N T A L
                        A  E I L N O R T

View Answer

Q426.
How many such pairs of letters are there in the word DECORATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Three
Explanation : Pairs of letters are : D- E, A-E, R -T
View Answer

Q427.
If it is possible to make a meaningful word with the second, the seventh, the ninth and the eleventh letters of the word ORGANISATION, which of the following will be the third letter of that word ? If no such word can be formed, give 'X' as the answer and if more than one such words can be made, give answer as 'M'.
1) S 2) R
3) T 4) X
5)M
Answer : R
Explanation :
R, S, T, O
There is only one word formed - SORT
So, the third letter should be ‘R’.
View Answer

Q428.
If it is possible to make a meaningful word with the first, third, seventh and ninth letters of the word SEPARATION, which of the following will be the third letter of that word ?  If no such word can be made, give 'X' as your answer and if more than one such words can be made, give 'M' as your answer.
1) T 2) P
3) X 4) O
5)M
Answer : M
Explanation :
S, P, T, O
So, the words are : STOP, SPOT, POST
View Answer

Q429.
How many such pairs of letters are there in the word EXPERIMENT each of which have as many letters between them in the word as they have in the English alphabet ?

1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Two
Explanation : Pairs are P - R, , N - R
View Answer

Q430.
How many three letter meaningful English words can be formed from the word NOTE beginning with 'T' and without repeating any letter ?
1) Three 2) One
3) Two 4) None
5)None of these
Answer : Three
Explanation : The words so formed are TON, TOE, TEN
View Answer