Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Directions : Read the following information and answer the questions based on it.
I. The length, breadth and height gf a rectangular piece of wood are 4 cm, 3 cm and 5 cm. respectively.
II. Opposite sides of 5 cm. x 4 cm. are coloured in red colour.
III. Opposite sides of 4 cm. x 3 cm. are coloured in blue.
IV. Rest 5 cm. x 3 cm. Are coloured in green in both sides.
V. Now the piece is cut in such way that a cuboid of 1 cm. x 1 cm. X 1 cm. will be made.
How many cuboids shall have only one colour?

1) 12 2) 16
3) 22 4) 28
5)None of these
Answer : 22
Explanation : (3) Twenty-two cubes will have only one colour.
View Answer

Q2.
Directions : Read the following information and answer the questions based on it.
I. The length, breadth and height gf a rectangular piece of wood are 4 cm, 3 cm and 5 cm. respectively.
II. Opposite sides of 5 cm. x 4 cm. are coloured in red colour.
III. Opposite sides of 4 cm. x 3 cm. are coloured in blue.
IV. Rest 5 cm. x 3 cm. Are coloured in green in both sides.
V. Now the piece is cut in such way that a cuboid of 1 cm. x 1 cm. X 1 cm. will be made.

How many cuboids shall have only two colours red and green in their two sides ?

1) 8 2) 12
3) 16 4) 20
5)None of these
Answer : 12
Explanation : (2) Twelve cubes will have two colours red and green in their two sides.
View Answer

Q3.
Directions  : Read the following information and answer the questions based on it.
I. The length, breadth and height gf a rectangular piece of wood are 4 cm, 3 cm and 5 cm. respectively.
II. Opposite sides of 5 cm. x 4 cm. are coloured in red colour.
III. Opposite sides of 4 cm. x 3 cm. are coloured in blue.
IV. Rest 5 cm. x 3 cm. Are coloured in green in both sides.
V. Now the piece is cut in such way that a cuboid of 1 cm. x 1 cm. X 1 cm. will be made.

How many cuboids shall have not any colour?
(1) (2) 2 (3) 4
(4) 6 (5) None of these

1) No any 2) 2
3) 4 4) 6
5)None of these
Answer : 6
Explanation : Answer: (4) The six inside cubes will have no face coloured.
View Answer

Q4.
Directions : Read the following information and answer the questions based on it.
I. The length, breadth and height gf a rectangular piece of wood are 4 cm, 3 cm and 5 cm. respectively.
II. Opposite sides of 5 cm. x 4 cm. are coloured in red colour.
III. Opposite sides of 4 cm. x 3 cm. are coloured in blue.
IV. Rest 5 cm. x 3 cm. Are coloured in green in both sides.
V. Now the piece is cut in such way that a cuboid of 1 cm. x 1 cm. X 1 cm. will be made.
How many cuboids shall have all the three colours?
(1) 8 (2) 10 (3)12
(4) 14 (5) None of these

1) 8 2) 10
3) 12 4) 14
5)None of these
Answer : 8
Explanation : The cubes located at the eight corners would have all the three colours.
View Answer

Q5.
Direction  :  A cube is painted red and all its faces and is then divided into 343 equal cubes.

How many cubes will have at least one face painted ?
1) 127 2) 178
3) 218 4) 279
5)None of these
Answer : 218
Explanation : The number of cubes whose at least one face is painted = One face painted + two face painted + three face painted = One face visible + two face visible + three face visible = Total - (No face visible) = 343 - 125 = 218
View Answer

Q6.
Direction  :  A cube is painted red and all its faces and is then divided into 343 equal cubes.
How many cubes have no face painted ?
1) 27 2) 64
3) 125 4) 216
5)None of these
Answer : 125
Explanation : The number of cubes where no face is painted = The number of cubes who one face is visible
 =  (a - 2)3 = (7 - 2)3 = 125.
View Answer

Q7.
Direction  :  A cube is painted red and all its faces and is then divided into 343 equal cubes.

How many cubes will have one face painted ?
1) 112 2) 148
3) 150 4) 162
5)None of these
Answer : 150
Explanation : The number of cubes whose one face is painted = The number of cubes who one face is visible = 6 (a - 2)2 = 6 (7 - 2)2 = 150
View Answer

Q8.
Direction  :  A cube is painted red and all its faces and is then divided into 343 equal cubes.

How may cubes will have two faces painted ?
1) 45 2) 50
3) 56 4) 60
5)None of these
Answer : 60
Explanation :
Since, the cube is divided into 343 equal cubes i.e. (7)3 equal cubes, assume the edge length of the cube to be 7, (a = 7). This is done using the idea of unit cubes. (A cube of edge length a unit can be divided into a3 unit cubes)

The number of cubes whose two faces are painted = The number of cubes whose two faces are visible = 12 (a - 2) = 12 (7 - 2) = 60
View Answer

Q9.
Direction  :  A cube is painted red and all its faces and is then divided into 343 equal cubes.

How many cubes will have three faces painted ?
1) 0 2) 4
3) 8 4) 16
5)None of these
Answer : 8
Explanation :
Since the cube is divided into 343 equal cubes i.e. (7)3 equal cubes, assume the edge length of the cube to be 7, (a = 7). This is done using the idea of unit cubes. (A cube of edge length a unit can be divided into a3 unit cubes)

The number of cubes whose three face are painted is equal to the number of cubes whose three faces are visible. (Since only those faces which are visible can be painted). 
Hence, the number is 8.
View Answer

Q10.
Directions : Study the following information and answer the questions given below.
        a. A rectangular wooden block is having length 6 cms, breadth 4 cms and-height 1 cm.
b. Both sides having dimensions 4 cm x 1 cm are painted in-black colour.
c. Both sides having dimensions 6 cm x 1 cm are painted in red colour.
d. Both sides with dimensions 6 cm x 4 ,cm are painted in green colour.
e.  The block is cut into six equal parts of 1 cm, each (from 6 cm side) and into 4 equal parts of 1                    cm each (from 4 cm side).
If cubes having only  "black as weft as green " colour are removed, then how many cubes will remain?
1) 4 2) 8
3) 16 4) 20
5)None of these
Answer : 16
Explanation :
Number of cubes with black and green colours are 8. Remaining cubes = 24 - 8 = 16
View Answer

Previous12Next