Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q411.
Directions : In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer:
1) If only assumption I is implicit,
2) If only assumption II is implicit,
3) If either I or II is implicit,
4) If neither I nor II is implicit, and
5) If both I and II are implicit.
Statement : The country can boost its export if center and states have common agenda and understanding.
Assumptions
I. Right now, center and various stated have different point of view about items of export.
II. In the past, the country used to earn lot of foreign exchange from its exports.


1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation : The given statement can be about the export-import policy. Therefore neither of the assumption is implicit. Hence the answer is (4).
View Answer

Q412.
Directions : In each questions below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer (1) : If only assumption I is implicit.
Give answer (2) : If only assumption II is implicit.
Give answer (3) : If either I or II is implicit.
Give answer (4) : If neither I nor II is implicit and
Give answer (5) : If both I and II are implicit

Statement : The college authorities have decided not to make compulsory attendance to lectures for its final year degree students.
Assumptions :
I. Final year students are responsible and they are expected to guard their own interest.
II. The lectures in are not co-operative to the students in that college.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation : Only assumption I is implicit. It is expected that final year students would be responsible. The second assumption presents some other aspects. Hence the answer is (1)
View Answer

Q413.
Directions:In each questions below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer (1) : If only assumoption I is implicit.
Give answer (2) : If only assumption II is implicit.
Give answer (3) : If either I or II is implicit.
Give answer (4) : If neither I nor II is implicit and
Give answer (5) : If both I and II are implicit
Statement :The end of the financial  year is the ideal time to take a look at performance of various                                  companies.
Assumptions: 
I. All the companies take such a review at the end of a financial year.
II. The performance data of various companies are usually taken end of the an year. 
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation : Only assumption II is follows in statement. Assumption I is invalid because of the word ‘all’used in the assumption.
View Answer

Q414.
Directions: In each questions below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer (1) : If only assumption I is implicit.
Give answer (2) : If only assumption II is implicit.
Give answer (3) : If either I or II is implicit.
Give answer (4) : If neither I nor II is implicit and
Give answer (5) : If both I and II are implicit
Statement: The end of the financial  year is the ideal time to take a look at performance of various companies.

Assumptions: 
I. All the companies take such a review at the end of a financial year.
II. The performance data of various companies are available.

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation : Only assumption II is follows in statement. Assumtion II is invalid because of the word 'all' used in the assumption.
View Answer

Q415.
Directions: In each questions below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer (1) : If only assumoption I is implicit.
Give answer (2) : If only assumption II is implicit.
Give answer (3) : If either I or II is implicit.
Give answer (4) : If neither I nor II is implicit and
Give answer (5) : If both I and II are implicit

Statement: Unless India achieves total literacy it cannot achieves its mission of development.

Assumptions: 
I. It is possible to achieve total literacy in India.
II. No development is possible without a proper mission.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation : Assumption I is follows where as assumption II invallid beacuse name of the proper mission is not given.
View Answer

Q416.
There are five houses ABCDE in-a row. A is right side of B and left side of C. E is right side of A, B is right of D. Which house is in the middle ?
1) O 2) A
3) B 4) D.I
5)None of these
Answer : D.I
View Answer

Q417.
In a row of persons, Sameer is 15th from the left and Parkash is 7th from the right. There are three people between Sameer and Prakash. Amar is the left of Semeer. What will be Amar position from the right ?
1) 5th 2) 10th
3) 11th 4) 12th
5)None of these
Answer : 12th
View Answer

Q418.
A, B, C, D and E when arranged in descending order of their weight from top, A became third, E is between D and A. C and D are not at the top. Who among them is the second from top ?

1) C 2) B
3) E 4) Data Interpretation
5)None of these
Answer : C
View Answer

Q419.
Sanjeev ranks seventh from the top and total number of students are 30  in a class. What is the position of Sanjeev from the bottom ?
 
1) 22 2) 23
3) 24 4) 20
5)None of these
Answer : 24
Explanation : Sanjeev rank from bottom = (30 - 7) +1= 24. 
View Answer

Q420.
Raman ranks sixteenth from the top and forty ninth from the bottom in a class. How many students are there in the class ?
1) 64 2) 65
3) 66 4) can't be determined
5)None of these
Answer : 64
Explanation : So, total number of student = (49 + 16) - 1 = 64.
View Answer