General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q41.
Who among the following decides whether particular bill is a Money Bill or not ? 
1) Speaker of Lok Sabha 2) Chairman of Rajya Sabha
3) President 4) Finance Minister
Answer : Speaker of Lok Sabha
View Answer

Q42.
Which of the following is the Criterion for a regional party to be recognized as a national party ? 
1) To be recognized in at least 4 states 2) To get l/10th of the seats in the Parliament
3) To be recognized in at least 3 states 4) To get l/10th of the seats in Lok Sabha
Answer : To be recognized in at least 3 states
View Answer

Q43.
Who administes the oath of office to the President ? 
1) Speaker of Lok Sabha 2) Vice President
3) Prime Minister 4) Chief Justice of India
Answer : Chief Justice of India
View Answer

Q44.
Which of the following post  of India does not mention in Constitution  ?
1) The Deputy Chairman of the Rajya Sabha 2) The Deputy Prime Minister
3) The Deputy Speaker of the Lok Sabha 4) The Deputy Speaker of the State Legislative Assemblies
Answer : The Deputy Prime Minister
View Answer

Q45.
Which of the following non-members of Parliament has the right to address it ? 
1) Solicitor-General of India 2) Chief Justice of India
3) Attorney General of India 4) Chief Election Commissioner
Answer : Attorney General of India
View Answer

Q46.
In the absence of the Speaker and the Deputy Speaker, who presides over the deliberations of the Lok Sabha ? 
1) Prime Minister 2) Home Minister
3) Oldest member of the House 4) One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker
Answer : One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker
View Answer

Q47.
Which of the following states has the largest representation in the Lok Sabha ?
1) Rajasthan 2) Maharashtra
3) Uttar Pradesh 4) Madhya Pradesh
Answer : Uttar Pradesh
View Answer

Q48.
Which of the following is correct ?
1) All the members of the Rajya Sabha are elected by State Legislative Assemblies 2) Only a member of the Rajya Sabha can contest for the office of the Vice-President
3) While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting 4) The Constitution explicitly prohibits the appointment of a nominated member of the Rajya Sabha to the post of a Minister
Answer : While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting
View Answer

Q49.
The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are -
1) 2 2) 3
3) 4 4) 5
Answer : 2
View Answer

Q50.
In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament -
1) A special Parliamentary Committee is formed to resolve the situation 2) The Prime Minister intervenes
3) The President casts a deciding vote 4) A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened
Answer : A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened
View Answer