General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India ? 
1) Liberty of though 2) Liberty of Expression
3) Liberty of belief 4) Economic liberty
Answer : Economic liberty
View Answer

Q22.
Which of the following non-member of Parliament has the right to address the Parliament ? 
1) Attorney General of India 2) Solicitor General of India
3) Chief Justice of India 4) Chief Election Commissioner
5)None of these
Answer : Attorney General of India
View Answer

Q23.
The Preamble to the Indian-Constitution was for the first time amended by which amendment ?
1) 24th Amendment 2) 42nd Amendment
3) 44th Amendment 4) 45th Amendment
Answer : 24th Amendment
View Answer

Q24.
The qualification required to become Vice-President of India is that ------.
1) must be a graduate 2) must not be a woman
3) must fulfil the requirements of becoming a Rajya Sabha member 4) must own his/her house in India
5)None of these
Answer : must fulfil the requirements of becoming a Rajya Sabha member
View Answer

Q25.
Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution in which year ?
1) 1971 2) 1972
3) 1975 4) 1976
5)None of these
Answer : 1976
View Answer

Q26.
Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India ? 
1) It lists the distribution of powers between the Union and the states 2) It contains the languages listed in the Constitution
3) It contains the languages listed in the Constitution 4) It allocates seats in the Council of States
Answer : It allocates seats in the Council of States
View Answer

Q27.
Which one of the following duties is not performed by Comptroller and Auditor general of India ? 
1) To audit and report on all expenditure from the Consolidated Fund of India 2) To audit and report on all expenditure from the Contingency Funds and Public Accounts
3) To audit and report on all trading, manufacturing, profit and loss accounts 4) To control the receipt and issue of public money, and to ensure that the public revenue is lodged in the exchequer
Answer : To control the receipt and issue of public money, and to ensure that the public revenue is lodged in the exchequer
View Answer

Q28.
Which Article of the Constitution provides that it shall be the endeavour of every state to provide adequate facility for instruction in the mother tongue at the primary stage of education? 
1) Article 349 2) Article 350
3) Article 350-A 4) Article 351
Answer : Article 350-A
View Answer

Q29.
Which of the following is the primary function of the Finance Commission in India ?
1) distribution revenue between the Centre and the States 2) prepare the Annual Budget
3) advise the President on financial matters 4) allocate funds to various ministries of the Union and State Governments
Answer : advise the President on financial matters
View Answer

Q30.
An amendment to the Constitution of India can be initiated by the
1. LokSabha 
2. RajyaSabha
3. State Legislature 
4. President 
1) 1 alone 2) 1 and 2
3) 1, 2 and 3 4) 2, 3 and 4
Answer : 1 and 2
View Answer