General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
Which of the following describes India as a Secular State ?
1) Fundamental Rights 2) Ninth Schedule
3) Directive Principles 4) Preamble to the Constitution
5)None of these
Answer : Preamble to the Constitution
View Answer

Q12.
Which of the following describes India as a Secular State ?
1) Fundamental Rights 2) Ninth Schedule
3) Directive Principles 4) Preamble to the Constitution
5)None of these
Answer : Preamble to the Constitution
View Answer

Q13.
A person can become a citizen of India even if born outside India if his/her :
1) Father is a citizen of India 2) Mother is a citizen of India
3) Father is a citizen of India at the time of the persons birth 4) Father or mother is a citizen of India at the time of the Person’s birth.
5)None of these
Answer : Father or mother is a citizen of India at the time of the Person’s birth.
View Answer

Q14.
The members of a state commission can be removed by the :
1) Governor on a report by the supreme court. 2) Governor on a resolution passed by parliament
3) President on a report by the Supreme Court 4) President on a resolution passed by Parliament.
5)None of these
Answer : President on a report by the Supreme Court
View Answer

Q15.
The Electoral system of India is largely based on the pattern of which of the following country ?
1) UK 2) France
3) USA 4) None of these
Answer : UK
View Answer

Q16.
Which organisation/institution determines the term of office, salaries and allowances of the Chairman and other members of the Finance Commission ? 
1) The president 2) The Parliament
3) The Union Finance Minister 4) The Union Cabinet
Answer : The Parliament
View Answer

Q17.
Who among the following is called the "Father of local self government" in India ?
1) Lord Mayo 2) Acharya Vinoba Bhave
3) Lord Ripon 4) Mahatma Gandhi
Answer : Lord Ripon
View Answer

Q18.
What is the lowest unit of the Panchayati Raj system ?
1) Village Panchayat 2) Panchayat Samiti
3) Zila Parishad 4) None of the above
Answer : Village Panchayat
View Answer

Q19.
Which of the following is correct about the decision of the Supreme Court in the Golakh Nath Case ?
1) Judiciary is independent of Parliament 2) Fundamental Rights could not be amended or abridged
3) The constitution is supreme 4) The basic structure of the constitution should not be changed
Answer : Fundamental Rights could not be amended or abridged
View Answer

Q20.
Which of the following provisions can be amended by simple majority ?
1) Creation of new states 2) Creation or abolition of upper houses in state legislature
3) reconstitution of existing states 4) All of the above
Answer : All of the above
View Answer