Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q161.
What does the 'M' denote in the abbreviated term 'MRTP', an act which was applicable in India till recently ?
1) Minimum 2) Money
3) Market 4) Monopolies
5)Moral
Answer : Monopolies
View Answer

Q162.
In economic terms, the total market value of all final goods and services produced in a country in a given year is known as ?
1) GNP 2) GDP
3) PPP 4) Inflation
Answer : GDP
View Answer

Q163.
Many a time we see in financial journals / bulletins a term M3.  What is M3 ?
1) Currency in circulation on a particular day 2) Total value of the foreign exchange on a particular day
3) Total value of export credit on a given date 4) Total value of the tax collected in a year
5)None of these
Answer : Currency in circulation on a particular day
View Answer

Q164.
As per the World Bank Report, which among the following in India is comparatively easy for outsiders planning to do business here ?
1) Dealing with Construction Permits 2) Registering Property
3) Getting Credit 4) Employing Workers
5)None of these
Answer : Getting Credit
View Answer

Q165.
The Government of India acquired the ownership and control of major banks in 1969 whose deposits were not less than-
1) Rs 40 crore 2) Rs 50 crore
3) Rs 60 crore 4) Rs 80 crore
5)None of these
Answer : Rs 50 crore
View Answer

Q166.
All revenues received, loans raised and money received in repayment of loans by the Union government go into -
1) Public Account of India 2) Contingency Fund of India
3) Consolidated fund of India 4) RBI
5)None of these
Answer : Consolidated fund of India
View Answer

Q167.
A Cross Cheque is one, which can be encashed only;
1) by the drawee 2) through a bank
3) through the SBI 4) after it has been transferred to another person
Answer : through a bank
View Answer

Q168.
Commercial  Banks finance rural credit directly and through : 
1) NABARD 2) Rural Banks
3) Co-operative Societies 4) State Government
5)None of these
Answer : Rural Banks
View Answer

Q169.
The maximum amount of the total revenue earned by the government of India comes from-

1) Income Tax 2) VAT
3) Customs Duty 4) Excise Duty
5)Corporate Tax
Answer : Corporate Tax
View Answer

Q170.
Present minimum & maximum limit for RTGS transactions is ____.
1) Rs.50000, Rs 200000 2) Rs.5 lac, Rs 10 lac
3) Rs. 2 lac, Rs 5 lac 4) Rs. 1 lac, No Limit
5)Rs. 2 lac, No Limit
Answer : Rs. 2 lac, No Limit
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook