Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q131.
The rate of interest, banks charge to its main/major and prime; customers is popularly called as
1) Prime Lending Rate 2) Repo Rate
3) Cost of Fund 4) Risk Premium
5)Reverse Repo Rate
Answer : Prime Lending Rate
View Answer

Q132.
The Statutory Liquidity Ratio (SLR), the amount of liquid assets such as cash, precious metals and other short-term securities are kept with -
1) RBI 2) Individual banks
3) Finance Ministry 4) A bank designated by RBI
5)None of these
Answer : Individual banks
View Answer

Q133.
If money lend for 15 days or more inter-bank, it is called -
1) Call money 2) notice money
3) term money 4) All of these
5)None of these
Answer : term money
View Answer

Q134.
Interest payable on Savings bank account is :
1) not regulated by RBI 2) regulated by State Govt
3) regulated by Central Govt 4) regulated by individual banks
5)None of these
Answer : regulated by individual banks
View Answer

Q135.
Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions ?
1) Certificate of Deposits 2) Bonds
3) Stocks 4) Commercial Paper
5)Loans
Answer : Stocks
View Answer

Q136.
Which of the following is the best expression of Bank Assurance ?
1) an insurance scheme to insure bank deposits 2) an insurance scheme exclusively for the employees of banks
3) a composite financial service offering both bank & insurance products 4) a bank deposit scheme exclusively for employees
5)None of these
Answer : a composite financial service offering both bank & insurance products
View Answer

Q137.
Whenever RBI does some open market operation transactions actually it wishes to regulate which of the following ?
1) Inflation only 2) Liquidity in economy
3) Borrowing powers of the banks 4) Flow of Foreign Direct Investment
5)None of these
Answer : Liquidity in economy
View Answer

Q138.
What is the full - form of the term LRMT ?
1) Liquidity Risk Monitoring Tools 2) Liquidity Ratio Monitoring Tools
3) Liquidity Rate Monetary Tools 4) Liquidity Ratio Monetary tools
5)None of these
Answer : Liquidity Risk Monitoring Tools
View Answer

Q139.
What is/are the objective/s of Know Your Customer (KYC) norms is ? 
1) To give boost to bank deposits 2) To safeguard bank advances
3) To monitor transactions of suspicious nature 4) Both 1 and 2
5)None of these
Answer : To monitor transactions of suspicious nature
View Answer

Q140.
Recently, RBI has issued draft guidelines for setting up small banks and payment banks. What is the minimum paid-up capital requirement of both payments banks and small banks ? 
1) Rs. 50 crore 2) Rs. 20 crore
3) Rs. 100 crore 4) Rs. 40 crore
5)Rs. 500 crore
Answer : Rs. 100 crore
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook