Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q71.
Directions : Study the information given below to answer these questions.
There is a family of five persons A, B, C, D and E. They are working as a doctor, a teacher, a trader, a lawyer and a farmer. B, an unmarried teacher, is the daughter of A. E, a lawyer, is the brother of C. C is the husband in the only married couple in the family. A, a farmer, is a father of two sons and an unmarried daughter.

Which of the following is the married couple ?
1) C and D 2) A and B
3) A and D 4) B and D
5)None of these
Answer : C and D
View Answer

Q72.
Directions: Directions: Study the following information  given bellow carefully and answer the questions.

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not to France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.

Who was the last one to travel ?
1) Samir 2) Richa
3) Mohit 4) Shweta
5)Nita
Answer : Mohit
View Answer

Q73.
Directions: Directions: Study the following information  given bellow carefully and answer the questions.

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not to France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.

To which country and on which day did Nita travel ?
1) Wednesday , South Africa 2) Friday , Australia
3) Thursday , Australia 4) Tuesday , Australia
5)Monday , France
Answer : Tuesday , Australia
View Answer

Q74.
Directions: Directions: Study the following information  given bellow carefully and answer the questions.

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not to France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.

Which one of the following combinations is true according to the given information?
1) Paul – Thursday – South Africa 2) Shweta – Wednesday – France
3) Mohit – Monday – South Africa 4) Richa – Friday – Australia
5)None is true.
Answer : None is true.
View Answer

Q75.
Directions: Directions: Study the following information  given bellow carefully and answer the questions.

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not t France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.

Who among the seven representatives travelled on Saturday ?
1) Shweta 2) Nita
3) Richa 4) Can't be determined.
5)Samir
Answer : Shweta
View Answer

Q76.
Directions: Directions: Study the following information given bellow carefully and answer the questions. 

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not to France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.


If everyone’s trip is postponed by one day , who will be travelling on Wednesday ?

1) Paul 2) Richa
3) Nita 4) Gifty
5)None of these
Answer : Nita
View Answer

Q77.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) BTR 2) CTR
3) DTR 4) ETR
5)FTR
Answer : ETR
Explanation : No other group has a vowel except ETR .
View Answer

Q78.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) EWZQ 2) OSLS
3) GFKD 4) VSPM
5)QBTV
Answer : OSLS
Explanation : Except OSLS , no letter is repeated in any other group.
View Answer

Q79.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) TYN 2) BFD
3) MQO 4) LPN
5)QUS
Answer : TYN
Explanation : Except "TYN" , in all other options there are three alternate letters.
View Answer

Q80.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) BEH 2) ILO
3) NQT 4) GHK
5)RUX
Answer : GHK
Explanation : Except "GHK" in all other groups there are 2 letters in the alphabet in between the 1st and the 2nd letter and the 2nd and the 3rd letter.
View Answer