Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q31.
Directions : Read the following information carefully to answer the questions given below:
i) There are six different books on different subjects P, Q, K, S, T and U. 
These books are kept one above the other on a shelf. These books belong to six different persons — A, B, C, D, E and F. It is not necessary that the orders of these books and persons are the same.
ii)  Only book of subject Q is kept between the books of subject P and T and only book of subject S is kept between books of subject P and U. The book of subject R is immediately above the book of subject T.
iii) C’s book is kept on the top. A does not have books on subjects T and S. The book on subject P belongs to F. The book on subject U belongs neither to B nor to A. D’s book is kept at the bottom.

The book on which of the following subjects is kept on the top ?
1) T 2) R
3) U 4) D.I
5)None of these
Answer : R
Explanation :
              Books Persons
R C
T B/ E
Q A
P F
S B/E
U D
View Answer

Q32.
Directions : Read the following information carefully to answer the questions given below:
i) There are six different books on different subjects P, Q, K, S, T and U. 
These books are kept one above the other on a shelf. These books belong to six different persons — A, B, C, D, E and F. It is not necessary that the orders of these books and persons are the same.
ii) Only book of subject Q is kept between the books of subject P and T and only book of subject S is kept between books of subject P and U. The book of subject R is immediately above the book of subject T.
iii) C’s book is kept on the top. A does not have books on subjects T and S. The book on subject P belongs to F. The book on subject U belongs neither to B nor to A. D’s book is kept at the bottom.

Who owns the book on subject U ?
1) B 2) E
3) D 4) C
5)None of these
Answer : D
Explanation :
              Books Persons
R C
T B/ E
Q A
P F
S B/E
U D
View Answer

Q33.
Directions : Read the following information carefully to answer the questions given below:

i) There are six different books on different subjects P, Q, K, S, T and U. 
These books are kept one above the other on a shelf. These books belong to six different persons — A, B, C, D, E and F. It is not necessary that the orders of these books and persons are the same.
ii)  Only book of subject Q is kept between the books of subject P and T and only book of subject S is kept between books of subject P and U. The book of subject R is immediately above the book of subject T.
iii) C’s book is kept on the top. A does not have books on subjects T and S. The book on subject P belongs to F. The book on subject U belongs neither to B nor to A. D’s book is kept at the bottom.

The book on which of the following subjects belongs to A?

1) Q 2) S
3) P 4) T
5)None of these
Answer : Q
Explanation :
             Books       Persons
R C
T B/ E
Q A
P F
S B/E
U D
View Answer

Q34.
Directions : Five friends A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting near E, E is on the left end of the bench,. C is on second position from the right. A is on the right side of B and to the right side of E. A and C are sitting together.

Where is A sitting ?
1) Between B and C 2) Between D and C
3) Between E and D 4) Between C and E
5)None of these
Answer : Between B and C
Explanation : The sequence is :  E   B   A   C   D

So, A is sitting between B and C.
View Answer

Q35.
Directions : Five friends A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting near E, E is on the left end of the bench,. C is on second position from the right. A is on the right side of B and to the right side of E. A and C are sitting together.

Who among is sitting in the centre ?

1) A 2) B
3) C 4) D
5)None of these
Answer : A
Explanation : The above arrengement is  : G    B    C    D    E    F   A

So, 'D' is sitting in the center.
View Answer

Q36.
What should be the missing number to make a complete sequence.

1) 8 2) 10
3) 12 4) 16
5)None of these
Answer : 12
Explanation : The sequence is : (3+6) +3=12, (5+10) +5 =20
So, (4 +8) = 12 
View Answer

Q37.
Insert the missing number, to make a complete the sequence.
1) 24 2) 30
3) 33 4) 35
5)39
Answer : 39
Explanation : The sequence is:
(3x2) - 1 =5 , (5x2) -2 =8 ,(8x2) -3 =13 , (13x2) - 4 = 22
So,(22x2) -5 =39.
View Answer

Q38.
Direction : Select the missing number from the given alternatives.  

6        3         8
9       11        ?  
7        5        15
96      48      144

1) 3 2) 4
3) 8 4) 12
5)None of these
Answer : 3
Explanation : The sequence is:
6 x (7+9) =96 ;  6 x (11 +3) = 48
So, 8 x (15+3) = 144
View Answer

Q39.
Select the missing number from the given responses:
 
1) 2 2) 3
3) 4 4) 5
5)6
Answer : 5
Explanation : The sequence is:  (1 +4+2)2= 49 ; (4+2+2)2 =64
So,(5+3+5)2=169
View Answer

Q40.
Which one will replace the question mark ?
1) 10 2) 12
3) 16 4) 20
5)None of these
Answer : 16
Explanation : The sequence is : 4 x (6/2) = 8 ; 6 x (10/5) = 12
So, 4 x (8/2) = 16
View Answer