Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q381.
Directions: In each questions below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer (1) : If only assumoption I is implicit.
Give answer (2) : If only assumption II is implicit.
Give answer (3) : If either I or II is implicit.
Give answer (4) : If neither I nor II is implicit and
Give answer (5) : If both I and II are implicit

Statement: Unless India achieves total literacy it cannot achieves its mission of development.

Assumptions: 
I. It is possible to achieve total literacy in India.
II. No development is possible without a proper mission.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation : Assumption I is follows where as assumption II invallid beacuse name of the proper mission is not given.
View Answer

Q382.
There are five houses ABCDE in-a row. A is right side of B and left side of C. E is right side of A, B is right of D. Which house is in the middle ?
1) O 2) A
3) B 4) D.I
5)None of these
Answer : D.I
View Answer

Q383.
In a row of persons, Sameer is 15th from the left and Parkash is 7th from the right. There are three people between Sameer and Prakash. Amar is the left of Semeer. What will be Amar position from the right ?
1) 5th 2) 10th
3) 11th 4) 12th
5)None of these
Answer : 12th
View Answer

Q384.
A, B, C, D and E when arranged in descending order of their weight from top, A became third, E is between D and A. C and D are not at the top. Who among them is the second from top ?

1) C 2) B
3) E 4) Data Interpretation
5)None of these
Answer : C
View Answer

Q385.
Sanjeev ranks seventh from the top and total number of students are 30  in a class. What is the position of Sanjeev from the bottom ?
 
1) 22 2) 23
3) 24 4) 20
5)None of these
Answer : 24
Explanation : Sanjeev rank from bottom = (30 - 7) +1= 24. 
View Answer

Q386.
Raman ranks sixteenth from the top and forty ninth from the bottom in a class. How many students are there in the class ?
1) 64 2) 65
3) 66 4) can't be determined
5)None of these
Answer : 64
Explanation : So, total number of student = (49 + 16) - 1 = 64.
View Answer

Q387.
Mukesh is taller than Suresh but shorter than Rakesh. Rakesh is taller than Harish but shorter than Amar. Who among them is the shortest with regard to height?
1) Mukesh 2) Suresh
3) Harish 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : Cannot be determined
Explanation :
R >M >S  ; A > R > H
Hence, A > R > M > S
   R > H
So, we can’t draw from the above sequence who  is shortest.

View Answer

Q388.
Pointing to a lady a man said, ''the son of her only brother is the brother of my wife''. How is the lady related to the man ?
1) Mother's sister 2) Grandmother
3) Mother-in-law 4) Sister of the Man's father-in-law
5)None of these
Answer : Sister of the Man's father-in-law
Explanation : Brother of wife - brother-in-law. Son of lady's brother is his brother-in-law. So the lady's brother is man's father-in-law i.e. the lady is the sister of man’s father-in-law.
View Answer

Q389.
Introducing a girl, Santhosh said,"Her mother is the only daughter of my mother-in-law". How is Santhosh related to the girl ?
1) Uncle 2) Husband
3) Father 4) Brother
5)None of these
Answer : Brother
Explanation :
Only daughter of mother-in-law''-wife i.e. girl’s
 mother is Santhosh's wife. Santhosh is the father of the girl
View Answer

Q390.
Pointing to a man, a woman said,"His mother is the only daughter of my mother". How is the woman related to man ?
1) Mother 2) Grandmother
3) Sister 4) Daughter
5)None of these
Answer : Mother
Explanation : Only daughter of my mother means herself(woman).So the woman is mother of that man.
View Answer