Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q351.
Directions : Study the following letter number arrangement and answer the questions given below.
B 8 4 C R M 9 N P D K W F A 2 E J 7 X U Q H L T Y 6 G S

In the first half of the above arrangement is written in reverse order followed by the second half written in reverse order, which letter/ number will be eighteenth from left ?

1) 7 2) Y
3) K 4) C
5)None of these
Answer : Y
Explanation : So,  answer should be 'Y'.
View Answer

Q352.
Directions : Study the following letter series and answer the questions below.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Which letter will be seventh to the left of tenth letter from the right-hand side of the above letter series ?

1) K 2) I
3) J 4) L
5)None of these
Answer : J
Explanation :
If  question is from right to left, it should be added i.e. 
7 + 10 = 17 So, seventeenth letter from right will be 'J'. 
View Answer

Q353.
Directions : Study the following letter series and answer the questions below.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Which letter will be fourth to the right of eleventh letter from the left-hand side of the above letter series.
1) O 2) Q
3) L 4) N
5)None of these
Answer : O
Explanation :
If  question is from left to right, it should be added i.e. 11 + 4 = 15 So, fifteenth letter from left will be 'O'.  
View Answer

Q354.
If the letters of the word CENTRIFUGAL are arranged alphabetically from left to right, which letter will be third to the right of the seventh letter from your right ?
1) U 2) N
3) C 4) I
5)None of these
Answer : N
View Answer

Q355.
What should come in the place of question mark (?) in the following letter-number series ?
M3V O5U R7T T9S W11R ?
1) Y13Q 2) Z13Q
3) Y15Q 4) Y13P
5)None of these
Answer : Y13Q
View Answer

Q356.
What will come in the place of question mark (?)?
Z A X C ?
1) W 2) U
3) E 4) D
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q357.
In the following letter series which of the alternatives given below will come in the place of questions mark (?) ?
ef vu gh ts ij rq kl po ?

1) jk 2) lm
3) mn 4) nm
5)None of these
Answer : mn
View Answer

Q358.
What will come in place of the question mark (?) in the following letter series ?
CDEF DFFG EHHH  ? GLOJ
1) GJKI 2) FJKI
3) FJJI 4) HJKI
5)None of these
Answer : FJKI
View Answer

Q359.
Vivek started to walk straight towards south. After walking 5 m he turned to the left and walked 3 m. After this he turned to the right and walked 5 m Now to which direction  Vivek is facing ?
1) South 2) North
3) South-West 4) North-East
5)None of these
Answer : South
Explanation :


Hence, Vivek will face in the end towards South.

View Answer

Q360.
P, Q, R, S, T, U, V and W are sited around a round table at equi - distance to discuss. Their position is clockwise. If V is sited in the North, the position of S would be-
1) East 2) South-East
3) South 4) South-West
5)None of these
Answer : South-West
View Answer