Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q341.
A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre. A and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the right of P ?

1) A 2) X
3) S 4) Z
5)None of these
Answer : X
Explanation :

The seating arrangement is as follows:

Therefore, right of P is X.

View Answer

Q342.
In a certain code EXPLAINING is written as PXEALNIGNI. How is PRODUCED written in that code ?
1) ORPBUDEC 2) ROPUDECD
3) ORPUDECD 4) DORPDECU
5)None of these.
Answer : ORPBUDEC
View Answer

Q343.
In a certain code GIGANTIC is written as GIGTANCI. How is MIRACLES written in that code ?
1) MIRLCAES 2) MIRLACSE
3) RIMCALSE 4) RIMLCAES
5)RIMSCASE
Answer : MIRLACSE
View Answer

Q344.
In a certain code language
i. 'la ba pa' means 'he is going'
ii. 'sa re pa' means  'i am going'.
iii. 'ba pa se' means 'they are going'.

Above sequence are not necessarily in orderly. 
What is the code for 'going' ?
1) ba 2) pa
3) la 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : pa
Explanation :
From the above data code for going is 'pa'.

View Answer

Q345.
In a certain code '975' means  'throw away garbage'. '528' means 'Give away smoking' and '213' means 'Smoking is harmful'. Which digit in that code means 'smoking' ?
1) 5 2) 8
3) 2 4) 3
5)None of these
Answer : 8
Explanation : Since '2'  is common, the answer should be '2' for  'smoking'. 
View Answer

Q346.
If in a certain code, 'O' is written as 'E', 'A' as 'C', 'M' as 'I', 'S as 'O', 'N' as 'P', 'E' as 'M',  'I' as 'A', 'P' as 'N' and 'C' as 'S', then how will 'COMPANIES' be written in that code ?
1) SEIACPAMO 2) SMINCPAMO
3) SEINCPAMO 4) SEINCPMIO
5)None of these
Answer : SEINCPAMO
Explanation :
O - E,  A - C, M - I, S - O, N- P, E - M, I - A, P - N , C - S.
So,  C O M P A N I E S 
S E  I  N  C P AM O
 The code is SEINCPAMO.
View Answer

Q347.
In a  certain code, RIPPLE is written as 613382 and LIFE is written  as 8192. How  can PILLER  be written in that code ?   
1) 318826 2) 318286
3) 618826 4) 328816
5)None of these
Answer : 318826
Explanation :
R I P P L E  L I F E 
6 1 3 3 8 2 8 1 9 2 
Then, P I L L E R 
3 1 8 8 2 6
So, the answer is  '318826'. 
View Answer

Q348.
'QDXM' related to 'SFYN' in the same way as 'UIOZ' is related to which of the following ?   
1) WJPA 2) VKPA
3) UKPA 4) WKPA
5)None of these
Answer : WKPA
Explanation :
The sequence is + 2, +2, +1 , +1

So, in the same way  UIOZ should be WKPA.

View Answer

Q349.
Directions : Answer the questions referring to the symbol-letter-number sequence given below :
2 P J @ 8 $ L B 1 V # Q 6  + G W 9 K C D 3 % * & 5 F R 7 A Y 4

Which of the following indicates the total number of symbols, letters and numbers respectively. Which get eliminated from the sequence when every 2nd element of the sequence from your left is dropped from the sequence ?
1) 5, 8, 1 2) 6, 9, 1
3) 5, 8, 2 4) 2, 6, 8
5)None of these
Answer : 2, 6, 8
Explanation : The total number of symbols, letters and numbers are respectively '2, 6, 8'.
View Answer

Q350.
Directions : Study the following letter number arrangement and answer the questions given below.
B 8 4 C R M 9 N P D K W F A 2 E J 7 X U Q H L T Y 6 G S

Which of the following will come in place of question mark (?) in the following sequence with reference to the above arrangement ?
B RC 8MR 49M ?

1) 9KD 2) 9KW
3) CN9 4) RPN
5)None of these
Answer : CN9
Explanation : The sequence are arranged in proceeding of one letters. So, answer should be 'CN9'.
View Answer