Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Eight family members P,Q,R,S,T,U, V and W are seated in a straight line at an equal distance between each other, but not necessarily in the same order. There are three generation in the family. Some of them are facing north and some are facing south. R’s daughter is an immediate neighbour of one who is sitting at an extreme end of the line. Only three people sit between V and his wife. Q’s daughter sits second to the right of P’s brother-in-law. R’s granddaughter does not sit at an extreme end of the line. P’s mother sits on the immediate left of her son. R’s wife is not an immediate neighbour of T’s husband. The immediate neighbour of T’s brother faces opposite directions.(i.e. If one neighbour faces north then other faces south and vice versa.) The persons sitting at the extreme ends faces opposite directions.(i.e. If one person faces north then other faces south and vice versa.) W’s daughter-in-law sits second to the left of T’s father-in-law. U faces north. U is not an immediate neighbour of S’s aunt. The immediate neighbours of U faces same directions.(i.e. If one neighbour faces north then other also faces north and if one neighbour faces south then other also faces south).Both T and Q face a direction opposite to that of S.(i.e. If S faces north then T and Q faces south and vice-versa.) T is the only daughter of R. W is female member and U is male member.

What is the position of S with respect to P ?
1) Immediate left 2) Third to left
3) Third to right 4) Fourth to left
5)None of these
Answer : Third to right
Explanation :
View Answer

Q22.
Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Eight family members P,Q,R,S,T,U, V and W are seated in a straight line at an equal distance between each other, but not necessarily in the same order. There are three generation in the family. Some of them are facing north and some are facing south. R’s daughter is an immediate neighbour of one who is sitting at an extreme end of the line. Only three people sit between V and his wife. Q’s daughter sits second to the right of P’s brother-in-law. R’s granddaughter does not sit at an extreme end of the line. P’s mother sits on the immediate left of her son. R’s wife is not an immediate neighbour of T’s husband. The immediate neighbour of T’s brother faces opposite directions.(i.e. If one neighbour faces north then other faces south and vice versa.) The persons sitting at the extreme ends faces opposite directions.(i.e. If one person faces north then other faces south and vice versa.) W’s daughter-in-law sits second to the left of T’s father-in-law. U faces north. U is not an immediate neighbour of S’s aunt. The immediate neighbours of U faces same directions.(i.e. If one neighbour faces north then other also faces north and if one neighbour faces south then other also faces south).Both T and Q face a direction opposite to that of S.(i.e. If S faces north then T and Q faces south and vice-versa.) T is the only daughter of R. W is female member and U is male member.

How many person sit on the left of Q?
1) One 2) Two
3) Three 4) Four
5)None of these
Answer : Two
Explanation :
View Answer

Q23.
Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Eight family members P,Q,R,S,T,U, V and W are seated in a straight line at an equal distance between each other, but not necessarily in the same order. There are three generation in the family. Some of them are facing north and some are facing south. R’s daughter is an immediate neighbour of one who is sitting at an extreme end of the line. Only three people sit between V and his wife. Q’s daughter sits second to the right of P’s brother-in-law. R’s granddaughter does not sit at an extreme end of the line. P’s mother sits on the immediate left of her son. R’s wife is not an immediate neighbour of T’s husband. The immediate neighbour of T’s brother faces opposite directions.(i.e. If one neighbor faces north then other faces south and vice versa.) The persons sitting at the extreme ends faces opposite directions.(i.e. If one person faces north then other faces south and vice versa.) W’s daughter-in-law sits second to the left of T’s father-in-law. U faces north. U is not an immediate neighbour of S’s aunt. The immediate neighbours of U faces same directions.(i.e. If one neighbour faces north then other also faces north and if one neighbour faces south then other also faces south).Both T and Q face a direction opposite to that of S.(i.e. If S faces north then T and Q faces south and vice-versa.) T is the only daughter of R. W is female member and U is male member.

As per the following arrangements, which of the following statements is not true with respect to P?

1) P faces south. 2) P is fourth to the right of Q.
3) P is 2nd to left of T. 4) P is between V and W.
5)None of these
Answer : P is 2nd to left of T.
Explanation :
View Answer

Q24.
Find the missing numbers.

 
1) 18 2) 20
3) 22 4) 24
5)None of these
Answer : 22
Explanation :
For First Circle: 
Left segment element x right segment Element - 3 = Lower number
3 x 7 - 3 = 18.
For Second Circle:
Left segment element x right segment Element - 4 = Lower number
8 x 2 - 4 = 16.

For Third Circle: 
Left segment element x right segment Element - 5 = Lower number
or x = 9 x 3 -5
or x = 22.
Missing number = 22.
View Answer

Q25.
Find the missing numbers.
1) 12 2) 16
3) 18 4) 20
5)None of these
Answer : 16
Explanation : First column : 112 - 12 = 120.
Second Column : 72 - 22 = 45.
Third column : 52 - 32 = 16
View Answer

Q26.
Find the missing numbers.
 
1) 10 2) 12
3) 14 4) 18
5)None of these
Answer : 12
Explanation : Logic (Row-wise):
(First Element / Second element) x 2 = Third Element.
So, (108/x) x 2 = 18
or x = 12.
Missing Number = 12.
View Answer

Q27.
Find the missing number.
1) 4 2) 5
3) 8 4) 12
5)None of these
Answer : 5
Explanation : Second Row, 2 x 9 + 3 x 17 = 69.

Third Row, 2 x 13 + 3 x 11 = 59.

Let , missing number be x,
So, 2x + 3 x 13 = 49.

or, x = 5.
View Answer

Q28.
Direction :Read the following information and give the answer.
A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row facing North :
1. F is to the immediate right of E.
    2. E is 4th to the right of G.
    3. C is the neighbour of B and D
    4. Person who is third to the left of D is at one of ends.

Who are to the left of C ?
1) Only B 2) G, B and D
3) G and B 4) D, E, F and A
5)None of these
Answer : G and B
Explanation :
View Answer

Q29.
Direction : Each of these questions are based on the information given below :
I. Eight persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table - two on each side.
II. There are 3 ladies who are not seated next to each other.
III. J is between L and F.
IV. G is between I and F.
V. H, a lady member is second to the left of J.
VI. F, a male member is seated opposite to E, a lady member.
VII. There is a lady member between F and I.

Who is sitting third to the left of J ?
1) K 2) l
3) I 4) M
5)None of these
Answer : K
Explanation :

So, K is third to the left of J.
View Answer

Q30.
Direction : Each of these questions are based on the information given below :
I. Eight persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table - two on each side.
II. There are 3 ladies who are not seated next to each other.
III. J is between L and F.
IV. G is between I and F.
V. H, a lady member is second to the left of J.
VI. F, a male member is seated opposite to E, a lady member.
VII. There is a lady member between F and I.

Who among the following is to the immediate left of F ?
1) G 2) I
3) J 4) H
5)None of these
Answer : J
Explanation :

J is to the immediate left of F.
J is to the immediate left of F.
View Answer