Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below:

Seven boys A, D, Y, U, P, Q and J live in three different buildings – Alpha, Bita and Gama.
Each of them is flying kites of different colours i.e. red, green, blue white, black, yellow and pink, not necessarily in that order. Not more than three or less than two stay in any of the buildings. Q is flying a pink and does not live in Gama building. U does not live in the same building as A or P and is flying a yellow coloured kite. D lives in Gama building with only one more person and is flying a green kite.
None in the Bita building flies a white kite. P does not fly a blue kite.

Who is flying the blue kite?
1) A 2) J
3) P 4) Data inadequate
5)None of these
Answer : A
Explanation :
Boy    Building     Kite

A       Bita             Blue
D       Gama         Green
Y       Bita             Black
U      Gama          Yellow
P      Bita              Red
Q      Alpha          Pink
J       Alpha          White

View Answer

Q12.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below:

Seven boys A, D, Y, U, P, Q and J live in three different buildings – Alpha, Bita and Gama.
Each of them is flying kites of different colours i.e. red, green, blue white, black, yellow and pink, not necessarily in that order. Not more than three or less than two stay in any of the buildings. Q is flying a pink and does not live in Gama building. U does not live in the same building as A or P and is flying a yellow coloured kite. D lives in Gama building with only one more person and is flying a green kite.
None in the Bita building flies a white kite. P does not fly a blue kite.

Who live in Gama building ?
1) D, U 2) D, A, P
3) Y, A, P 4) A, P
5)None of these
Answer : D, U
Explanation :
Boy    Building     Kite

A        Bita             Blue
D       Gama          Green
Y       Bita             Black
U       Gama          Yellow
P        Bita             Red
Q      Alpha           Pink
J       Alpha           White
View Answer

Q13.
Directions : Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who among the following pairs may not be seated adjacent to each other?
1) AH 2) DC
3) EB 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : DC
View Answer

Q14.
Directions : Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who is 2nd to the right of A?
1) B 2) E
3) F 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : E
View Answer

Q15.
Directions:Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

What is C’s position with reference to E?
1) 5th to the right 2) 4th to the left
3) 4th to the right 4) 3rd to the right
5)Cannot be determined
Answer : 5th to the right
View Answer

Q16.
Directions:Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who is 3rd to the left of C ?
1) G 2) D
3) B 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q17.
Directions: Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who is 2nd to the left of A?
1) D 2) G
3) F 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : Cannot be determined
View Answer

Q18.
Directions: Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who is 2nd to the left of A?
1) D 2) G
3) F 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : Cannot be determined
View Answer

Q19.
Directions : Read the following information carefully and answer the questions given below.
Eight family members P,Q,R,S,T,U, V and W are seated in a straight line at an equal distance between each other, but not necessarily in the same order. There are three generation in the family. Some of them are facing north and some are facing south. R’s daughter is an immediate neighbour of one who is sitting at an extreme end of the line. Only three people sit between V and his wife. Q’s daughter sits second to the right of P’s brother-in-law. R’s granddaughter does not sit at an extreme end of the line. P’s mother sits on the immediate left of her son. R’s wife is not an immediate neighbour of T’s husband. The immediate neighbour of T’s brother faces opposite directions.(i.e. If one neighbour faces north then other faces south and vice versa.) The persons sitting at the extreme ends faces opposite directions.(i.e. If one person faces north then other faces south and vice versa.) W’s daughter-in-law sits second to the left of T’s father-in-law. U faces north. U is not an immediate neighbour of S’s aunt. The immediate neighbours of U faces same directions.(i.e. If one neighbour faces north then other also faces north and if one neighbour faces south then other also faces south).Both T and Q face a direction opposite to that of S.(i.e. If S faces north then T and Q faces south and vice-versa.) T is the only daughter of R. W is female member and U is male member.

Four of the given five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group ?
1) R 2) S
3) P 4) U
5)V
Answer : U
Explanation :
View Answer

Q20.
Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Eight family members P,Q,R,S,T,U, V and W are seated in a straight line at an equal distance between each other, but not necessarily in the same order. There are three generation in the family. Some of them are facing north and some are facing south. R’s daughter is an immediate neighbour of one who is sitting at an extreme end of the line. Only three people sit between V and his wife. Q’s daughter sits second to the right of P’s brother-in-law. R’s granddaughter does not sit at an extreme end of the line. P’s mother sits on the immediate left of her son. R’s wife is not an immediate neighbour of T’s husband. The immediate neighbour of T’s brother faces opposite directions.(i.e. If one neighbour faces north then other faces south and vice versa.) The persons sitting at the extreme ends faces opposite directions.(i.e. If one person faces north then other faces south and vice versa.) W’s daughter-in-law sits second to the left of T’s father-in-law. U faces north. U is not an immediate neighbour of S’s aunt. The immediate neighbours of U faces same directions.(i.e. If one neighbour faces north then other also faces north and if one neighbour faces south then other also faces south).Both T and Q face a direction opposite to that of S.(i.e. If S faces north then T and Q faces south and vice-versa.) T is the only daughter of R. W is female member and U is male member.

Who among following is grand-mother of S ?

1) T 2) S
3) W 4) R
5)None of these
Answer : W
Explanation :
View Answer