Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous1234Next

Q1.
Directions : Read the following information carefully to answer the questions given below:
i) There are six different books on different subjects P, Q, K, S, T and U. 
These books are kept one above the other on a shelf. These books belong to six different persons — A, B, C, D, E and F. It is not necessary that the orders of these books and persons are the same.
ii)  Only book of subject Q is kept between the books of subject P and T and only book of subject S is kept between books of subject P and U. The book of subject R is immediately above the book of subject T.
iii) C’s book is kept on the top. A does not have books on subjects T and S. The book on subject P belongs to F. The book on subject U belongs neither to B nor to A. D’s book is kept at the bottom.

The book on which of the following subjects is kept on the top ?
1) T 2) R
3) U 4) D.I
5)None of these
Answer : R
Explanation :
              Books Persons
R C
T B/ E
Q A
P F
S B/E
U D
View Answer

Q2.
Directions : Read the following information carefully to answer the questions given below:
i) There are six different books on different subjects P, Q, K, S, T and U. 
These books are kept one above the other on a shelf. These books belong to six different persons — A, B, C, D, E and F. It is not necessary that the orders of these books and persons are the same.
ii) Only book of subject Q is kept between the books of subject P and T and only book of subject S is kept between books of subject P and U. The book of subject R is immediately above the book of subject T.
iii) C’s book is kept on the top. A does not have books on subjects T and S. The book on subject P belongs to F. The book on subject U belongs neither to B nor to A. D’s book is kept at the bottom.

Who owns the book on subject U ?
1) B 2) E
3) D 4) C
5)None of these
Answer : D
Explanation :
              Books Persons
R C
T B/ E
Q A
P F
S B/E
U D
View Answer

Q3.
Directions : Read the following information carefully to answer the questions given below:

i) There are six different books on different subjects P, Q, K, S, T and U. 
These books are kept one above the other on a shelf. These books belong to six different persons — A, B, C, D, E and F. It is not necessary that the orders of these books and persons are the same.
ii)  Only book of subject Q is kept between the books of subject P and T and only book of subject S is kept between books of subject P and U. The book of subject R is immediately above the book of subject T.
iii) C’s book is kept on the top. A does not have books on subjects T and S. The book on subject P belongs to F. The book on subject U belongs neither to B nor to A. D’s book is kept at the bottom.

The book on which of the following subjects belongs to A?

1) Q 2) S
3) P 4) T
5)None of these
Answer : Q
Explanation :
             Books       Persons
R C
T B/ E
Q A
P F
S B/E
U D
View Answer

Q4.
Directions: Directions: Study the following information  given bellow carefully and answer the questions.

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not to France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.

Who was the last one to travel ?
1) Samir 2) Richa
3) Mohit 4) Shweta
5)Nita
Answer : Mohit
View Answer

Q5.
Directions: Directions: Study the following information  given bellow carefully and answer the questions.

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not to France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.

To which country and on which day did Nita travel ?
1) Wednesday , South Africa 2) Friday , Australia
3) Thursday , Australia 4) Tuesday , Australia
5)Monday , France
Answer : Tuesday , Australia
View Answer

Q6.
Directions: Directions: Study the following information  given bellow carefully and answer the questions.

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not to France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.

Which one of the following combinations is true according to the given information?
1) Paul – Thursday – South Africa 2) Shweta – Wednesday – France
3) Mohit – Monday – South Africa 4) Richa – Friday – Australia
5)None is true.
Answer : None is true.
View Answer

Q7.
Directions: Directions: Study the following information  given bellow carefully and answer the questions.

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not t France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.

Who among the seven representatives travelled on Saturday ?
1) Shweta 2) Nita
3) Richa 4) Can't be determined.
5)Samir
Answer : Shweta
View Answer

Q8.
Directions: Directions: Study the following information given bellow carefully and answer the questions. 

Seven representatives of a company – Samir, Nita, Richa, Shweta, Gifty, Paul & Mohit travelled to three different countries i.e., South Africa, Australia and France. Each of them travelled on different days of the week(no two persons travelled on the same day), starting from Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and South Africa is the only country to which three people travelled.
Samir travelled to South Africa on Monday. Paul travelled to Australia but neither on Tuesday nor on Saturday. Mohit travelled on Sunday but not to France. The one who travelled to Australia travelled on Tuesday and the one who travelled to France travelled on Saturday.  Gifty travelled on Wednesday. Richa travelled to South Africa but not on Thursday. Nita did not travel to France.


If everyone’s trip is postponed by one day , who will be travelling on Wednesday ?

1) Paul 2) Richa
3) Nita 4) Gifty
5)None of these
Answer : Nita
View Answer

Q9.
Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.

Eight friends Q, R, S, T, V, W, Y and Z are sitting around a circular table, facing the centre. There are three males and five females in the group of friends. No two males are immediate neighbours of each other. V sits second to the right of his wife. S sits third to the right of V. W sits second to the right of her husband Z. Z is not an immediate neighbour of V's wife. T is a male and Y is not an immediate neighbour of V. R sits second to the right of Q. 

What is the position of T with respect to Z  ?
1) Third to the right 2) Third to the left
3) Second to the right 4) Forth to the rights
5)None of these
Answer : Third to the right
View Answer

Q10.
Directions: Study the following information  given bellow carefully and answer the questions.

         Seven members A, B, C, D, E, F and G represent different states in National Games, viz, UP, Chhatisgargh, Karnataka, Odisha, Rajasthan, Delhi and Punjab; each one competes for a different sport, viz. Volleyball, Archery, Rifle Shooting, Tennis, Boxing, Athletics and Football. The order of persons, states and games is not necessarily the same.

         C represents Chhatisgargh for Archery. D represents UP but not for Volleyball or Rifle Shooting. The one who represents Punjab competes for Boxing. E competes for Volleyball but not for Karnataka. A represents Delhi for Athletics. The one who represents Rajasthan competes for Tennis. F does not represent Karnataka or Punjab. G competes for Rifle Shooting.
 
E represents which country ?
1) Odisha 2) Rajasthan
3) Punjab 4) Karnataka
5)None of these
Answer : Odisha
View Answer

Previous1234Next