Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The proposed strike by the transporters would paralyze day-to-day life of the people.

Courses of action:
I. City administrators should engage the transporters successfully in negotiations on their demands in order to pre-empt their strike.
II. City administrators should arrange for alternative public transportation system during the strike.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation : 4; The first course should be to try their best that transporters don’t go on strike. But it necessary that one is prepared with an alternative as well, in case the first course fails.
View Answer

Q2.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: According to the public health department of State ‘X’, the supply of contaminated water by the municipality is the main reason of the spread of the disease ‘A’ in the state.

Courses of action:

I. State government should replace the head of the water supply department immediately.
II. State government should provide free water filter to its residents.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation : 5; II is an impractical solution. Hence does not follow. I does not address the problem. The action has to be issue-based, not person- based.
View Answer

Q3.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The state ‘K’ is expecting bumper crop of rice this year under its ‘Rice Purchase Guarantee Scheme’.

Courses of action:

I. Other farmers should also start cultivation of rice from the next year.
II. The price of rice will increase in the open market.

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation : 4; Other crops are as important as rice. Hence shiftting to rice production by all farmers would not be a sensible decision. Besides, next year the situation may change. Hence I does not follow. II is not a course of action.
View Answer

Q4.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The company ‘X’ has decided to give 10% increase in salary to its employees from next month.

Courses of action:

I. The accounts department will have to prepare new salary statement for all employees before due date.
II. Employees’ association should ask for more rise in the salary considering the market condition.

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation :
1; I is a reasonable course of action. Hence follows. Nothing about the market condition is known from the statement. Hence II does not follow.

View Answer

Q5.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The ‘M’ state government has decided henceforth to award the road construction contracts through open tenders only.

Courses of action:

I. The ‘M’ state will not be able to get the work done swiftly as it will have to go through tender and other procedures.
II. Henceforth the quality of roads constructed may be far better.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation :
4; Neither talks about what should be done. Both only suggest the probable consequence.

View Answer

Q6.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The vegetable traders feel that the prices of onion will again go up shortly in the state “X”.

Courses of action:

I. The “X” state government should purchase and store sufficient quantity of onion in advance to control price.
II. The “X” state government should make available network of fair price shops for the sale of onions during period of shortage.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation :
5; It is the responsibility of the state govt to provide essential commodities to its citizen at fair price. I and II both follow because both are the steps taken for the welfare of the citizens.
View Answer

Q7.

Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The car dealer found that there was a tremendous response for the new X’s car-booking with long queues of people complaining about the duration of business hours and arrangements.

Courses of action:

I. People should make their arrangement of lunch and snacks while going for car X’s booking and be ready to spend several hours.
II. Arrangement should be made for more booking desks and increase business hours to serve more people in less time.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation :  I is not a practical action. II follows because additional booking desks and increased business hours will shorten the queue.
View Answer

Q8.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The district administration has agreed to provide necessary infrastructural facilities to the proposed NRI-funded Trust’s project of supply of clean water to city ‘Z’

Courses of action:

I. The district administration should provide necessary land to the trust by completing due formalities.
II. The district administration should facilitate obtaining electricity and other permissions to the trust.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation : If district administration has passed any project, it should provide all the required facilities.
View Answer

Q9.
Statement: The Company 'X' has rejected first lot of valves supplied by Company 'A' and has cancelled its entire huge order quoting use of inferior-quality material and poor craftsmanship.
Courses of action:
I. The Company 'A' needs to investigate functioning of its purchase, production and quality                  control departments.
II.   The Company 'A' should inspect all the valves rejected by Company 'X'.
III. The Company 'A' should inform Company 'X' that steps have been taken for improvement               and renegotiate schedule of supply.

1) Only I and II 2) Only II
3) All I, II and HI 4) II and either I or III
5)None of these
Answer : All I, II and HI
Explanation :
As in the statement it is mentioned 'rejection due to inferior quality material and poor craftsmanship', it is well known that purchase dept. is responsible for purchasing the inferior quality material. Again production dept. is responsible for improper inspection.
Hence investigation is compulsory for all the departments. 
Hence I follows. II follows because claim of company 'X' may be wrong. Ill follows because relationships with a previous client should always be kept up.
View Answer

Q10.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The 'X' state government has chalked out a plan for the underdeveloped 'Y' district where 80% of the funds will be placed in the hands of a committee of local representatives.
Courses of action:
       I. The 'X' state government should decide guidelines and norms for the functioning of the               committee.
      II. Other state governments may follow similar plan if directed by the Central government.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation :
1; Once it is decided to place funds in the hands of the committee of local representatives, it is necessary to decide guidelines and norms for the functioning of the committee.
Hence I follows. II is not related to the statement.
View Answer