Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “Strong” arguments and “Weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.

Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer
1) if only argument I is strong.
2) if only argument II is strong.
3) if either I or II is strong.
4) if neither I nor II is strong and
5) if both I and II are strong.

Statement: Should trade unions be banned completely?
Arguments:
I. No. This is the only way through which employees can put their demands before management.
II. Yes. Employees get their illegal demands fulfilled through these unions.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation : I is the very rationale behind the establishment of trade unions. Hence I is strong. 
Illegal demand cannot be fulfilled unless the management is fully convinced of the reason-ability of their demands. Hence II is weak.
View Answer

Q2.
Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “Strong” arguments and “Weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.

Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer
1) if only argument I is strong.
2) if only argument II is strong.
3) if either I or II is strong.
4) if neither I nor II is strong and
5) if both I and II are strong.

Statement: Should there be a cap on maximum number of contestants for parliamentary elections in any constituency ?
Arguments:
I. Yes, this will make the parliamentary elections more meaningful as the voters can make a considered judgement for casting their vote.
II. No, in a democracy any person fulfilling the eligibility criteria can contest parliamentary elections and there should be no such restrictions.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation :
I is strong because it will make the election process more meaningful and purposeful.
II is strong on account of the tenets of democracy.

View Answer

Q3.
Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “Strong” arguments and “Weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.

Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer
1) if only argument I is strong.
2) if only argument II is strong.
3) if either I or II is strong.
4) if neither I nor II is strong and
5) if both I and II are strong.

Statement: Should there be only one rate of interest for term deposits of varying duration in banks?
Arguments:
I. No, people will refrain from keeping money for longer duration resulting into reduction of liquidity level of banks.
II. Yes, this will be much simple for the common people and they may be encouraged to keep more money in banks.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation :
I is strong because higher rates attract people to deposit money for longer duration. If there be only one rate of interest for term deposits for varying duration, this will adversely affect deposit of money in bank for longer duration and also the liquidity levels of banks. II is not strong because only one rate of interest does not imply an encouragement for more savings.

View Answer

Q4.
Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.

Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer
1) if only argument I is strong.
2) if only argument II is strong.
3) if either I or II is strong.
4) if neither I nor II is strong and
5) if both I and II are strong.

Statement: Should automation be restricted only to industrial sector in our country ?
Arguments:
I. Yes. In other labour-intensive sectors, our vast unemployed population can be beneficially deployed.
II. No. The automation in other sectors will also yield commendable result to boost our country’s economy which will, in turn, take care of unemployment.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation : Both promote employment in their own ways.
View Answer

Q5.
Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong

Statement: Should trade unions be banned completely?
Arguments:
I. No. This is the only way through which employees can put their demands before management.
II. Yes. Employees get their illegal demands fulfilled through these unions.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation :
I is the very rationale behind the establishment of trade unions. Hence I is strong.
Illegal demand cannot be fulfilled unless the management is fully convinced of the reason ability of their demands. Hence II is weak.
View Answer

Q6.
Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong

Statement : Should education be made compulsory for all children up to the age of 14 ?
Arguments :  I. Yes. This will help to eradicate the system of forced employment of children.
                     II. Yes. This would increase the standard of living.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation :

None of the arguments is valid.
View Answer

Q7.
Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong

Statement : Should government stop spending huge amounts of money on international sports ? 
Arguments : I. Yes. This money can be utilised for poor. 
                    II. No. Sports-persons will be frustrated and will not get international exposure.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation :
Clearly spending money on sports can not be avoided merely for social economic problems. 
But Argument II is strong. Be a sports man and then think on this question. 
View Answer

Q8.
Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong

Statement : Should there be reservation of seats and posts on communal basis ?

Arguments : I. Yes. It will check most of the inter-communal biases.
                    II. No. Ours is a secular state.

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
View Answer

Q9.
Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong.

Statement : Should number of holidays of government employees be reduced ?
Arguments : I. Yes. Our government employees are
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
View Answer

Q10.
Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong.

Statement : Should the railways immediately stop issuing free passes to all its employees?

Arguments : I. No. The employees have the right to travel free.
                    II. Yes. This will help railways to provide better facility.

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation : The free passes given to railway employees is a privilege for them, not their right. So, argument I does not hold. Argument II seems to be vague.
View Answer

Previous12Next